Atsma: Nederland doet er toe in Cancún
Door klimaatcorrespondent Bram Schilham
Nederland speelt als klein land een grote rol bij de klimaatonderhandelingen in Cancún. Dat zegt staatssecretaris Joop Atsma in een interview met de NOS. Hij vindt het dan ook heel goed te verdedigen dat ons land met een delegatie van dertig mensen is neergestreken in het luxueuze Moon Palace resort in de Mexicaanse badplaats, het toneel van de onderhandelingen.
Volgens Atsma vroeg VN-chef Ban Ki-moon hem persoonlijk om bij de Chinese en de Amerikaanse delegaties te lobbyen voor meer toegeeflijkheid. "Nederland heeft een traditie als het gaat om het helpen van andere landen. Dat merk je. Er wordt naar Nederland gekeken en geluisterd", weet de CDA-staatssecretaris.
Majestueus
De lobby heeft overigens nog niet veel resultaat gehad, want China, de VS en Japan houden elkaar nog steeds gegijzeld in het slepende onderhandelingsproces. Maar Atsma is optimistisch: "Het is nog geen vrijdagavond. Ik hoor van alle kanten dat de besprekingen beter verlopen dan van tevoren werd verwacht."
Het is voor de Atsma de eerste klimaattop die hij meemaakt als staatsecretaris van Milieu. Hij noemt het een overweldigende en zelfs majestueuze ervaring. "Het enthousiasme is enorm. Iedereen wil tot het gaatje gaan om een resultaat te bereiken."
Wel kan hij zich voorstellen dat mensen bedenkingen hebben bij de omvang van de conferentie. "Ik vraag mij ook wel eens af waarom sommige landen hier met een delegatie van meer dan honderd mensen zijn", zegt de staatssecretaris. "Maar dit mondaine vakantieoord is voor even het podium van de wereld. Als je dat op je laat inwerken, is het niet zo gek dat al die duizenden mensen hier hun intrek hebben genomen."
Praktisch
De Nederlandse bewindsman sprak woensdagavond de conferentie toe, na de milieuminister van Eritrea en vóór die van Algerije. Alle delegatieleiders komen aan de beurt voor zo'n toespraak, die meestal niet meer dan een paar minuten duurt.
In zijn speech benadrukte Atsma het belang van een praktische benadering van het klimaatvraagstuk. "Het is beter om twee kleine, haalbare stappen te zetten dan één grote, maar onrealistische sprong."
Hulp
Eerder op de dag gaf de staatssecretaris zelf invulling aan zo'n praktisch initiatief. Hij tekende een overeenkomst met zijn Colombiaanse collega. Nederland gaat Colombia helpen bij het meten van z'n CO2-uitstoot en trekt daar 33.000 euro voor uit.
De hulp stelt het Zuid-Amerikaanse land in staat om een programma voor CO2-reductie in gang te zetten. "Het illustreert dat ook kleine stappen betekenisvol kunnen zijn", aldus Joop Atsma.