Betogers tegen de vrijspraak voor een politieagent die twee ongewapend zwarten doodschoot in Cleveland
NOS Nieuws

'Aantal doden in VS door politiekogels stijgt snel'

In de eerste vijf maanden van dit jaar heeft de Amerikaanse politie 385 mensen doodgeschoten, meldt The Washington Post op basis van eigen onderzoek. Dat is een sterke stijging ten opzichte van de afgelopen jaren, waarin volgens overheidscijfers gemiddeld 400 mensen per jaar door politiekogels werden gedood.

Die federale cijfers zijn overigens onbetrouwbaar, omdat politiebureaus niet verplicht zijn elk schietincident te melden.

Debat

Na een reeks geruchtmakende schietpartijen waarbij zwarten om het leven kwamen, wordt in de VS heftig gedebatteerd over het harde politieoptreden en dan vooral tegen minderheden.

Ook president Obama heeft kritiek op het politiegeweld; hij besloot eerder deze maand dat de politiekorpsen afscheid moeten nemen van zwaar wapentuig als rupsvoertuigen, granaatwerpers en wapens van een groot kaliber.

Als het politiegeweld niet afneemt, staan er aan het eind van het jaar duizend dodelijke politieslachtoffers op de teller, schrijft The Washington Post. Van alle 385 schietpartijen hebben drie zaken geleid tot vervolging van de agent die de schoten loste.

Politiecommissarissen en hoge justitieambtenaren zeggen naar aanleiding van het onderzoek van The Washington Post dat het hoge aantal doden te wijten is aan slecht functionerende agenten.

Ongewapend

Onder de doden die dit jaar tot dusver vielen door politiegeweld, zijn veel zwarten. Van de ongewapende slachtoffers was tweederde zwart of Latino.

Bijna een kwart van de slachtoffers was in de war of geestesziek. Vrijwel alle slachtoffers waren arm en kwamen eerder met justitie in aanraking vanwege kleine vergrijpen.

Amerikaanse agenten mogen geweld gebruiken als ze vrezen voor hun eigen of andermans leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl