Vijf vragen over reisadviezen
Ben ik wel of niet verzekerd als ik naar een land afreis dat 'rood' is? En ben ik verplicht om een reisadvies op te volgen? Vijf vragen over reisadviezen.
Hoe actueel is een reisadvies?
Zo actueel mogelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dag en nacht contact met Nederlandse ambassades en consulaten die goed weten wat er speelt in een land. Die bezoeken gebieden om de veiligheidssituatie te beoordelen en spreken met lokale autoriteiten en andere organisaties. Ook krijgt het ministerie informatie van inlichtingendiensten, andere ministeries en andere landen van de Europese Unie.
Hoe dwingend is een reisadvies?
Je bent niet verplicht een reisadvies op te volgen. Het advies geeft belangrijke informatie over de veiligheid in een land en kan je helpen om eventuele risico's beter in te schatten. Wel houden reisverzekeringen bij het al dan niet uitkeren van geld rekening met het reisadvies.
Ben ik verzekerd als ik naar een land op vakantie ga waarvoor een rood of oranje reisadvies geldt?
In principe niet. Reisverzekeringen keren doorgaans niet uit als je naar een land gaat waarvoor een rood (niet reizen) of oranje (alleen noodzakelijke reizen) advies geldt. Landen die veilig zijn (groen) of waarvoor alleen veiligheidsrisico's gelden (geel), worden doorgaans wel gedekt door de reisverzekering.
Stel, ik ben op vakantie in een veilig land. Maar ineens vindt er een bomaanslag of een ernstige aardbeving plaats waardoor het reisadvies verandert in rood. Wat gebeurt er dan?
Het kan betekenen dat je reisorganisatie besluit om je eerder terug te halen. De kosten hiervan worden gedekt door de reisverzekering of, als er sprake is van een calamiteit, door het calamiteitenfonds. Dit fonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast. Als de reis moet worden afgebroken, krijg je een vergoeding voor de niet genoten reisdagen. Ook eventuele medische kosten worden in dit geval vergoed.
Wat gebeurt er als je toch wilt blijven in een land met een rood reisadvies?
Het blijft een advies. Mensen zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Wel moet je je ervan bewust zijn dat er soms geen ambassades meer zijn in landen of gebieden waar de veiligheidsrisico's zo groot zijn. Ook kan het voorkomen dat medewerkers van de ambassade zich moeilijk kunnen verplaatsen. Dan kunnen zij je niet of nauwelijks helpen als er iets misgaat. Je bent voor hulp in dat geval aangewezen op andere organisaties.