Parool-oprichter Wim van Norden overleden
De laatste nog levende oprichter van Het Parool is overleden: Wim van Norden. Hij is 97 jaar geworden.
Van Norden was van 1945 tot 1979 directeur van de krant. Hij legde in 1968 de grondslag voor de Perscombinatie, de fusie tussen Het Parool, de Volkskrant en later ook Trouw. Van Norden bleef tot op hoge leeftijd betrokken bij de nu Amsterdamse krant.
Ik wilde geen krantendirecteur zijn, alleen een paar maanden. Dat werd dus 40 jaar, haha.
Het Parool omschrijft hem als "een courantier met natuurlijk gezag, een idealist en bovenal een moedige oud-verzetsman".
Onuitwisbare oorlog
Van Norden werd in Bussum geboren in een artistiek, links gezin waar veel werd gesproken over politiek, de maatschappij en het opkomende fascisme. In 1935 ging hij economie studeren in Rotterdam en na het uitbreken van de oorlog stond het voor hem en zijn vrienden, onder wie Simon Carmiggelt en Max Nord, vast dat ze zich niet zouden neerleggen bij de overheersing door de Duitsers.
In het najaar van 1940 deed hij mee aan het verspreiden van de illegale Nieuwsbrief van Pieter 't Hoen, de voorloper van Het Parool, die zou uitgroeien tot een van de belangrijkste verzetsbladen van Nederland.
Hij werd in 1941 redacteur en had verschillende schuilnamen en persoonsbewijzen. Eind 1942 werd bijna de hele redactie opgepakt. Van Norden zat zes maanden vast in het Oranjehotel van Scheveningen. Hij overleefde de oorlog, omdat zijn betrokkenheid bij de krant niet bewezen kon worden, maar vijftig mensen gaven hun leven voor de krant. De gebeurtenissen maakten een onuitwisbare indruk op Van Norden.
Formidabel geheugen
Na de oorlog werd hij de tijdelijke directeur van de krant. "De mensen om me heen zeiden 'jij hebt economie gestudeerd, dan moet jij het maar doen'." Van Norden wilde eigenlijk terug naar Rotterdam, om zijn doctoraal af te maken. "Ik wilde ook geen krantendirecteur zijn, dus een paar maanden was ik bereid te blijven. En dat werd dus daarna 40 jaar. Ja, haha, zo is het gegaan", zei hij in 2008 in een documentaire van de KRO.
Zijn betrokkenheid bij de krant bleef ook na zijn pensionering, toen redactieleden nog vaak zijn advies inwonnen. "Men profiteerde van zijn encyclopedische kennis en formidabele geheugen", schrijft Het Parool vandaag.
Men profiteerde van zijn encyclopedische kennis en formidabele geheugen.