Het was een turbulente dag voor motorclub Bandidos. Bij een grote politie-actie met 400 man zijn twintig mensen opgepakt, onder wie de president en vice-president van de Limburgse afdeling van de club.
Na de arrestaties van vandaag doorzocht de politie huizen van leden van de motorclub en het clubhuis. Daarbij werden heel wat opmerkelijke zaken gevonden:
Toch hebben criminele motorclubs op veel mensen een grote aantrekkingskracht, vooral op jonge mannen. Het aantal afdelingen (chapters) en leden van clubs als Hells Angels, Bandidos, Satudarah en No Surrender groeit als kool.
Waarom is een motorclub leuk?
"Juist het imago dat deze clubs buiten de wet staan, trekt veel mensen aan", zegt NOS-misdaadredacteur Robert Bas. Leden van een motorclub willen volgens hem ergens bij horen. "Het zijn besloten mannengezelschappen, waar je rituelen moet volgen om lid te kunnen worden. Symboliek en rituelen zijn heel belangrijk."
Bas ziet dan ook overeenkomsten met de harde kernen van voetbalclubs: "Bij motorclubs zijn het de hesjes, bij voetbalclubs zie je bepaalde tatoeages vaak terugkomen. Het tonen van je kleuren is een sterke overeenkomst. Bepaalde harde kernen zie je zelfs bij motorclubs terug."
Hoe word je lid?
Dat is niet bepaald makkelijk. Naast alle rituelen die je moet doorgronden, kost het je ook veel geld.
"Alleen al een motor is zo'n 60.000 à 70.000 euro", vertelt Bas. "Ook aan het lidmaatschapsgeld ben je tienduizenden euro's per jaar kwijt. Eigenlijk moet je wel crimineel actief worden om dat te kunnen betalen."
Crimineel actief? Zijn alle motorclubs dat?
Nee, er zijn ook veel 'gewone motorclubs' die gewoon toerritjes maken. Zij zitten niet in de criminele wereld. Motorliefhebbers maakten vorig jaar nog een toerrit om het imago te verbeteren.
"Eerder oordeelde de rechter dat als een aantal leden van een motorclub crimineel is, dat niet betekent dat de hele club crimineel is", zegt Robert Bas. "Maar als je vandaag ziet dat bijna alle leden van een chapter zijn aangehouden en dat een grote hoeveelheid wapens en drugs is gevonden..."
Bas: "Het is dan misschien geen criminele organisatie, het is wel duidelijk een organisatie van criminelen."
Waarom staat nu alles op scherp?
"De Hells Angels hadden de macht", vertelt Bas. "Dat is pas een paar jaar geleden veranderd, toen bleek dat Satudarah banden had met Bandidos, de grote rivaal van de Hells Angels. De Bandidos richtten pas vorig jaar een Nederlandse afdeling op. De geruchten gingen dat Satudarah de Bandidos zou helpen om voet aan de grond in Nederland te krijgen. Toen is pas in Nederland de onrust ontstaan."
"Er zijn steeds meer signalen dat de clubs zich aan het bewapenen zijn", aldus Bas. "En dan gaat het niet alleen om bijvoorbeeld een handvuurwapen, maar ook om automatische wapens en raketwerpers."
In Nederland waren er al incidenten waarbij brand werd gesticht of een aanslag werd gepleegd met explosieven. De angst is dat het nog verder escaleert.
Bas: "In de jaren 90 liep het in Scandinavië helemaal uit de hand: daar zijn doden gevallen en is met raketwerpers op clubhuizen geschoten. Dat is het angstbeeld van de bestuurders in Nederland. En die angst is gezien de vangst van vandaag niet irreëel."