Huub Stevens geeft aanwijzingen op de training
NOS Voetbal

Duitse degradatiestrijd bereikt vanmiddag ultieme climax

De Duitse landstitel is al lang en breed vergeven aan Bayern München, maar onderin de Bundesliga is de degradatiestrijd spannender dan ooit. Zaterdag is de laatste speeldag en er kunnen nog zes clubs degraderen.

Hertha BSC, SC Freiburg, Hannover 96, VfB Stuttgart, Hamburger SV en SC Paderborn verkeren nog in gevaar. Twee van deze ploegen zullen rechtstreeks degraderen (de nummer 17 en 18) en eentje, de nummer zestien, moet promotie/degradatiewedstrijden spelen met de nummer drie uit de Tweede Bundesliga.

Voor onder anderen HSV-aanvoerder Rafael van der Vaart en Stuttgart-trainer Huub Stevens wordt het dus een spannende middag. HSV staat voorlaatste en moet winnen en hopen dat de resultaten op de andere velden gunstig zijn. Stuttgart is nummer 16 en heeft eigenlijk ook alleen maar baat bij een overwinning.

Van der Vaart op de tribune

Vorig jaar ontliep HSV degradatie pas nadat het zich in de play-offs om promotie en degradatie had ontdaan van Greuther Fürth (0-0 en 1-1). "De druk was groter dan tijdens de WK-finale", zei Van der Vaart destijds. "Het was zó zenuwslopend. Dit hoop ik mijn hele leven niet meer mee te maken."

Door een schorsing vanwege een gele kaart in het vorige week met 1-2 verloren duel met Stuttgart hoeft Van der Vaart het laatste competitieduel met Schalke 04 ook niet mee te maken. Maar de onder meer door Ajax begeerde middenvelder zal het op de tribune zwaar genoeg krijgen.

Stevens op de bank

Ook Stevens zal op de bank bij Stuttgart, dat aantreedt bij hekkensluiter SC Paderborn, moeite hebben zijn zenuwen in bedwang te houden. Vorige week maakte Stevens nog 'Schlagzeilen' (krantenkoppen, red.) toen hij zijn selectie tijdens de training toeschreeuwde: "Affen, das seid ihr!" (apen, dat zijn jullie!). De spelers namen echter revanche door vorige week van HSV te winnen en daarbij een apendansje uit te voeren.

Stuttgart heeft daardoor aan een zege bij de hekkensluiter genoeg om zich in de Bundesliga te handhaven. Aangezien de Schwaben lange tijd laatste stonden, mag er dan gerust worden gesproken van een Houdini-act van de in november aangetreden coach.

Wat moeten de zes clubs doen om zaterdag degradatie te ontlopen?

13. Hertha BSC (35 punten, doelsaldo -15)

De Berlijners moeten aantreden bij het al 'uitgespeelde' Hoffenheim. Bij een gelijkspel is Hertha zeker van handhaving. De 'Abstiegskampf' is dan ook een taboe-onderwerp in de Duitse hoofdstad. "Het is stom om daarover te praten", stelde trainer Pal Dardai.

14. SC Freiburg (34 punten, doelsaldo -10)

Freiburg gaat op bezoek bij degradatieconcurrent Hannover 96, dat ook 34 punten heeft. Bij een zege is Freiburg gered, bij een gelijkspel hangt het af van de andere resultaten.

15. Hannover 96 (34 punten, doelsaldo -17)

Voor Hannover geldt hetzelfde als Freiburg. Mochten VfB Stuttgart en Hamburger SV op verliezen staan, dan zou een salonremise tussen beide clubs een optie kunnen zijn.

16. VfB Stuttgart (33 punten, doelsaldo -19)

Na twee overwinningen op rij is de stemming bij de ploeg van Stevens goed. Bij een overwinning zijn de Schwaben zeker, bij een gelijkspel tegen hekkensluiter Paderborn wordt het spannend.

17. HSV (32 punten, doelsaldo -27)

De Hamburgers zijn voor het laatste competitieduel speciaal op trainingskamp geweest in het Noord-Duitse Malente. Zonder Van der Vaart en de geblesseerde middenvelder Marcell Janssen moet HSV winnen van Schalke 04. En dan nog moeten de Hanseaten hopen dat Stuttgart niet wint en het duel tussen Freiburg en Hannover niet in een gelijkspel eindigt.

18. SC Paderborn (31 punten, doelsaldo -33)

De hekkensluiter in de Bundesliga kan directe degratie nog ontlopen als het zelf wint van Stuttgart en HSV niet wint van Schalke 04.

Programma Duitse degradatiekandidaten

Hoffenheim-Hertha BSC
Hannover 96-SC Freiburg
Hamburger SV-Schalke 04
SC Paderborn-VfB Stuttgart

Zes clubs kunnen nog degraderen uit de Bundesliga

De stand onderin
13. Hertha BSC3535-50-15
14. SC Freiburg3435-45-10
15. Hannover 963438-55-17
16. VfB Stuttgart3340-59-19
17. Hamburger SV3223-50-27
18. SC Paderborn3130-63-33

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl