NOS Nieuws

'1 op de 3 apothekers kampt met burn-outklachten'

Apothekers kampen veel vaker dan andere zorgprofessionals met stress en vermoeidheid. Uit een onderzoek van VvAA, een ledenorganisatie en financieel dienstverlener in de zorg, blijkt dat bijna eenderde van de apothekers last heeft van burn-outklachten. Ze presteren ondermaats en vallen vaker en langer uit, zeggen de onderzoekers.

Van huisartsen, tandartsen, medisch specialisten en fysiotherapeuten heeft 14 tot 16 procent last van zulke klachten. De VvAA zegt dat apothekers vooral last hebben van "verstikkende bureaucratie". Ook klagen ze relatief vaak over een hoge werkdruk, een verstoorde werk-privé-balans en een gebrek aan carrièremogelijkheden.

Voorland andere beroepsgroepen

Volgens de VvAA hebben apothekers al een aantal jaar te maken "met bureaucratische maatregelen die nu ook over andere beroepsgroepen worden uitgestort". "We hoeven dus niet optimistisch te zijn voor de gevolgen voor andere zorgberoepen", zegt de ledenorganisatie.

De brancheorganisatie van apothekers, KNMP, herkent zich in het beeld dat apothekers pessimistischer zijn over hun werk. Een woordvoerder zegt dat de uitkomsten ook gelden voor assistenten en baliepersoneel. Zij zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Bevlogenheid

Het VvAA-onderzoek was gericht op de bevlogenheid van zorgpersoneel. Bij de apothekers is 6,5 procent met passie en inzet aan het werk; het laagste percentage. Van de huisartsen is 13,3 procent 'bezield', van de medisch specialisten 20,1 procent. Het hoogst scoren fysiotherapeuten en tandartsen: van hen is ruim een kwart bevlogen.

Volgens de onderzoekers presteert het leeuwendeel van alle genoemde artsen voldoende, maar blinken ze niet uit.

Zo'n 1200 artsen en apothekers hebben meegewerkt aan het onderzoek. Van hen zei 18 procent een carrièreswitch te overwegen. 13 procent wil al binnen een jaar ander werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl