Hitler-kunst teruggevonden met Nederlandse hulp
In Duitsland heeft de politie kunstschatten teruggevonden die ooit op het terrein stonden van Adolf Hitlers hoofdkwartier in Berlijn. De Duitse politie kwam de zaak op het spoor dankzij een tip en hulp van drie Nederlandse roofkunstjagers.
De kunstwerken werden gisterochtend teruggevonden bij invallen in vijf deelstaten. Het gaat onder meer om twee bronzen paarden van 40 ton elk, die in de tuin van de Rijkskanselarij onder Hitlers werkkamer stonden. Ook een granieten reliëf van 5 bij 10 meter met ontblote gespierde zwaardvechters is terecht.
Arthur Brand van onderzoeks- en adviesbureau voor kunst Artiaz zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij in december een mailtje kreeg waarin stond dat een Duitse familie van een paar beelden af wilde omdat het "politiek nogal gevoelig lag". Het waren beelden van de Oostenrijkse kunstenaar Josef Thorak (1889-1952), één van de favoriete beeldhouwers van Adolf Hitler.
"Toen ik een kleurenfoto van die twee paarden zag, begon ik na te denken. Wat is hier aan de hand?", zei Brand. "Iedereen dacht dat die beelden vernietigd waren in de slag om Berlijn."
Uit een onderzoek dat hij instelde, blijkt dat Hitler de beelden al in 1944 in veiligheid heeft gebracht in een opslagplaats ten noorden van Berlijn. In 1945 vielen ze in Russische handen, waarna ze in het geheim naar een Russische kazerne in het oosten van Duitsland zijn gebracht.
Toen in 1989 de Muur viel zijn ze volgens Brand door Russische generaals voor wat wodka en omgerekend zo'n 10.000 euro aan een paar louche handelaren verkocht. Die verkochten ze weer door aan welgestelde nazi-sympathisanten.
Het ligt nog een beetje gevoelig, maar het hoort wel in een museum thuis.
Brand en zijn collega's lichtten de politie in en zetten samen met de politie een zes maanden durende undercoveroperatie op. Die leidde gisteren tot invallen in heel Duitsland waarbij, behalve de bronzen paarden, nog veel meer kunstwerken in beslag zijn genomen. De meeste werken lagen in een loods in Bad Dürkheim, in de deelstaat Rijnland-Palts. Er zijn acht verdachten in beeld, allen Duitsers tussen de 64 en 79 jaar.
Brand weet nog niet wat er met de gevonden nazikunst gaat gebeuren. "Misschien dat ze naar een museum gaan. Het ligt nog een beetje gevoelig, maar het hoort wel in een museum thuis. We moeten ook kunnen zien wat de kunstideeën in het nazitijdperk waren."
De waarde van de teruggevonden nazikunst is volgens Brand moeilijk te bepalen. Hij denkt dat de kunstwerken meerdere miljoenen waard zijn.