19-jarige Turkse in hoofd geschoten na optreden in talentenjacht

In Turkije is een 19-jarig meisje neergeschoten. Omdat ze had meegedaan aan Turkey's Got Talent, schrijven Turkse media. Mutlu Kaya ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, nadat ze in haar hoofd was geraakt door een kogel. Een deel van de familie van Mutlu's vader was het niet eens met de deelname van Mutlu en hadden haar met de dood bedreigd. Er zouden vier mensen zijn opgepakt in het onderzoek naar de aanval, onder wie Mutlu's ex-vriend.

Ondanks dat de stam van haar vader het niet zag zitten, besloot Mutlu mee te doen aan de voorronde van de talentenjacht. Midden april trad ze op in Istanbul, maandagochtend werd ze beschoten in haar huis in het oosten van Turkije. Het Turkse persbureau Dogan schrijft dat iemand door het raam naar binnen schoot en Mutlu raakte.

Mutlu deed mee aan de voorronde van de talentenjacht en dat was Sibel Can, een bekende Turkse zangeres opgevallen. Zij moedigde haar daarna aan om ook echt mee te doen aan wat in Turkije 'Sesi Çok Güzel' heet, ook een groot deel van Mutlu's familie was enthousiast.

De vader van Mutlu vertelde volgens de BBC aan lokale media dat zijn dochter aan het oefenen was voor de liveshows toen ze werd neergeschoten. "Ik wil gewoon dat mijn dochter er weer bovenop komt en niets meer dan dat. Ik verwacht dat Sibel Can kan helpen, want zij is als een moeder voor Mutlu."

Geweld tegen vrouwen

"De laatste tijd is discussie over geweld tegen vrouwen opgelaaid", zegt NOS-correspondent Lucas Waagmeester. "Sinds een tijdje is voor dat geweld sowieso al meer aandacht. Eerder dit jaar werd bijvoorbeeld een Turkse studente van 20 verkracht en vermoord in een bus, daarna werd er enorm geprotesteerd."

"Niet alleen door vrouwenorganisaties, maar door heel veel mensen in Turkije werd toen geroepen dat er iets moest veranderen. Dat er harder moet worden opgetreden en dat er door educatie te veranderen al veel eerder moet worden ingegrepen."

Deel artikel: