Rabobank niet vervolgd voor manipuleren rente
Het gerechtshof in Den Haag ziet geen redenen tot vervolging van de Rabobank of medewerkers van de bank voor de liborfraude. Advocaat Gerard Spong begon vorig jaar, namens de stichting Justitia Distributiva en gedupeerde Rabobank-certificaathouders, een procedure om de bank en verantwoordelijke medewerkers vervolgd te krijgen.
Ze waren het oneens met de schikking van 70 miljoen euro die de Rabobank met het OM had getroffen. Het OM zag na een onderzoek samen met de Fiod en De Nederlandsche Bank af van strafvervolging van de bankbestuurders en de betrokken medewerkers die nog bij Rabobank werken. Buitenlandse autoriteiten vervolgen de betrokken ex-medewerkers wel.
Het hof oordeelt dat de Rabobank al een boete opgelegd is voor de fraude en dat een strafrechter niet veel anders kan dan weer een boete opleggen. Kritiek op de toenmalige bestuurders is op zijn plaats, maar er kan niet worden vastgesteld dat ze opzettelijk of uit eigen gewin en ernstig nalatig gehandeld hebben. Ook speelt mee dat de buitenlandse oud-medewerkers al in het buitenland worden vervolgd; zij kunnen niet voor hetzelfde feit ook in Nederland vervolgd worden.
774 miljoen
De Rabobank was betrokken bij een omvangrijk schandaal waarbij gemanipuleerd is met belangrijke basisrentetarieven. De bank kreeg in 2013 boetes opgelegd van Amerikaanse, Britse en Nederlandse toezichthouders en justitie van in totaal 774 miljoen euro. Het OM schikt met de boete voor 70 miljoen euro. Piet Moerland, de topman van de Rabobank, stapte op.
De liborrente is een belangrijk rentetarief dat vooral gebruikt wordt in het betalingsverkeer tussen banken onderling. Hij geldt als leidraad bij de vaststelling van bijvoorbeeld spaar- en hypotheekrentes.
Het Europees Parlement stemde uitgerekend vandaag in met plannen om belangenverstrengeling en gesjoemel rond het vaststellen van de rentetarieven te voorkomen. Handelaren moeten zich laten registeren en de opbouw van de rentetarieven dient transparant te zijn.