Macedoniërs gaan de straat op uit protest tegen de premier
NOS Nieuws

Macedoniërs ondanks angst de straat op

  • Joost van Egmond

    Correspondent Zuid-Oost Europa

  • Joost van Egmond

    Correspondent Zuid-Oost Europa

Door correspondent Joost van Egmond

In golven van duizenden komen ze aangelopen richting het regeringsgebouw. Dit zijn de tegenstanders van premier Gruevski, en ze zijn met velen. Het zijn er zeker tienduizenden en dat in een land met twee miljoen inwoners.

Sommigen hebben zichzelf helemaal volgeplakt met het trefwoord voor de demonstratie: #protestiram, wat "ik protesteer" betekent. Waartegen? Dat is een lange lijst. Sommigen noemen vooral de corruptie, anderen maken bezwaar tegen de grote auto van de premier of zijn neiging om de hoofdstad vol te zetten met dure standbeelden.

Allemaal verdenken ze Gruevski in ieder geval van constante manipulatie.

Tienduizenden Macedoniërs protesteren tegen regering

Afgeluisterd

De demonstranten hebben hun angst moeten overwinnen om hier te komen. Nog steeds willen velen hun naam niet geven. Ze vrezen problemen als ze zich zo duidelijk uitspreken.

Reëel of niet, een meerderheid van de Macedoniërs denkt dat de regering erachter kan komen wat ze stemmen. De recente beschuldiging dat zo'n 20.000 Macedoniërs door de politie worden afgeluisterd versterkt die voorzichtigheid.

Iemand die instabiel is, laat je behandelen. Die maak je geen premier.

Demonstrant in Macedonië

Maar anderen zijn de angst voorbij en beledigen de premier hartgrondig. "Wat doe je in Nederland als iemand instabiel is?", vraagt demonstrant Anita Kapetanovic woedend. "Dan laat je hem toch behandelen? Je maakt hem in ieder geval geen premier."

Rookgordijn

Wat demonstranten wellicht nog het meeste dwarszit, is de dreiging van een conflict met de etnisch Albanese minderheid. Die steekt steeds de kop op wanneer de premier in het nauw zit. Eind april zou een Albanese rebellenbeweging uit het niets een aanval hebben gepleegd. Vorig weekeind stuitte de politie plotseling op een groep rebellen in de stad Kumanovo, waar het tot een hevige schietpartij kwam die twintig levens kostte.

Voor de demonstranten is het geen toeval. Zij vermoeden dat het een rookgordijn is van Gruevski om de aandacht af te leiden van de politieke problemen. Hun antwoord is om de eenheid van de oppositiebeweging te benadrukken, bijvoorbeeld door Macedonische en Albanese vlaggen aan elkaar te knopen.

Aftreden

"De mensen in Macedonië zijn verenigd", zegt prominent actievoerder Petrit Saracini. "Ongeacht hun etnische afkomst, hun politieke of seksuele voorkeur. Tussen ons en de Europese waarden die we willen uitdragen staat een politieke elite."

Niet lang meer, als het aan de demonstranten ligt. "Aftreden", klinkt het uit duizenden kelen. Een oudere dame wordt emotioneel. "De wereld moet naar ons luisteren. Deze regering moet weg! Dat is de enige oplossing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl