Dit is een eerder gepubliceerd artikel dat is herschreven.
Nederland geeft de organisatie van de Europese Spelen in 2019 terug aan het Europees Olympisch Comité (EOC), omdat er te weinig draagvlak is. Wat zijn de Europese Spelen precies en waarom wilde Nederland die organiseren?
Omdat de Olympische Spelen elke vier jaar zijn, wil het Europees Olympisch Comité graag een toernooi om de jaren daartussen te overbruggen. Ook kleinere sporten krijgen dan vaker aandacht. De eerste Europese Spelen zijn dit jaar in Bakoe, Azerbeidzjan. En dat pakken ze daar groots aan, naar verluidt heeft het hoofdstadion alleen al 500 miljoen euro gekost.
Het grote voorbeeld van de Spelen zijn de Asian-, Pacific-, African- en Pan-American Games. Op die continenten worden dit soort Spelen al jaren gehouden, en met groot succes. "Het is heel populair in Azië en Amerika", zegt NOS-sportredacteur Marijke van der Groef. "Maar in Europa moet het zich nog bewijzen en ontwikkelen."
Het idee van de Spelen is ook dat er meer aandacht komt voor sporten die normaal alleen bij de Olympische Spelen in de belangstelling staan. "Je mag als organiserend land zelf sporten toevoegen die voor jou interessant zijn. We zouden bij wijze van spreken korfbal kunnen doen."
Hebben die Spelen dan wel een beetje niveau?
Dat is nog afwachten. Dit jaar zijn dus de eerste European Games, en alles valt of staat natuurlijk bij de sporters. "Vanuit Nederland moet je bijvoorbeeld denken aan schermer Bas Verwijlen, de Nederlandse damesvolleybalploeg en wielrenster Marianne Vos", zegt Jeroen Bijl, manager topsport van NOC*NSF. Ook de Nederlandse judotop reist af naar Azerbeidzjan, maar dat komt ook omdat dit voor de judoka's tegelijkertijd de EK is.
Maar het zwemmen is in Bakoe bijvoorbeeld een soort veredeld internationaal jeugdtoernooi, omdat het vlak voor de EK zwemmen is. De echte toppers haken dan af. "Sporters zullen kiezen voor het belangrijkste toernooi", zegt Marijke. "Het verschilt per sport, maar sommige sporten hebben elk jaar een EK."
Algemeen directeur van NOC*NSF Gerard Dielessen heeft wel vertrouwen in het niveau. "Ik heb geen zorgen over het topsportgehalte. Als ik kijk naar Bakoe en de gesprekken hier, wordt het echt wel een hoog niveau."
Klinkt leuk. Waarom doen we het niet?
Nederland had stiekeme aspiraties om een keer de Olympische Spelen te organiseren en de Europese Spelen kunnen Nederland als organisator op de kaart zetten.
Er is een probleem: geld. Azerbeidzjan legt dit jaar miljarden neer voor het toernooi, maar in Nederland zijn er niet genoeg partijen bereid om de benodigde bijdrage, zo'n 57 miljoen euro, op te brengen.
Gemeenten, provincies en het Rijk twijfelen eraan of er wel voldoende topsporters voor het evenement zullen kiezen. Ze willen daarom hun geld toch liever uitgeven aan een ander aantrekkelijk sportevenement, met lagere kosten.