Voorlopig vredesakkoord in Mali getekend
Toeareg-rebellen in het noorden van Mali hebben een voorlopig vredesakkoord getekend met de Malinese regering. De ondertekening is bedoeld als "teken van goede wil" om een einde te maken aan tientallen jaren strijd, zeggen de Toeareg. Ze willen wel meer garanties voor ze een definitief akkoord tekenen.
Het akkoord, dat is opgesteld met steun van Algerije en de Verenigde Naties, is in maart al geaccepteerd door de Malinese regering. De rebellen wilden toen niet instemmen, omdat ze meer toezeggingen wilden voor hun regio in het noorden van Mali. In het gebied, dat de rebellen Azawad noemen, was er daarom soms nog sprake van geweld.
Het voorlopige akkoord dat ze nu toch hebben geaccepteerd, voorziet in meer autonomie voor Azawad. Vrijdag vindt de ceremoniële bekrachtiging plaats in de hoofdstad Bamako, maar zolang er geen definitief akkoord is, willen de rebellen daar niet bij zijn.
Gespannen
De situatie blijft gespannen. Maandag nog kwamen negen Malinese militairen om het leven toen ze bij de stad Timboektoe in een hinderlaag van de rebellen liepen. Het Westen streeft naar een definitief akkoord uit angst dat islamitische militanten alsnog voet aan de grond krijgen in het noorden van Mali, net nu Franse militairen hen daar hebben verdreven.
Sinds Mali in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk zijn de Toeareg vier keer in opstand gekomen. De laatste keer, in 2012, trokken ze samen op met de islamitische extremisten.
Begroeting
De Franse president heeft het voorlopige vredesakkoord begroet. President Hollande heeft alle partijen in Mali opgeroepen om het te steunen. "Frankrijk staat aan de zijde van Mali en zijn internationale partners om het succes van het akkoord te garanderen", deelde het Elysée vandaag mee.