Bandyambona Hussein

'Ik sta 24 uur per dag in verbinding met Bujumbura'

  • Melvin Captein

    Redacteur NOS op 3

  • Melvin Captein

    Redacteur NOS op 3

Wie zwaait momenteel de scepter in Burundi? Het leger zegt met een staatsgreep president Nkurunziza te hebben afgezet, maar die zegt zelf nog gewoon stevig in het zadel te zitten. En dus overheerst de onzekerheid. Niet alleen bij de Burundezen, maar ook bij familie in Nederland.

Er heerst grote verwarring in het Afrikaanse land Burundi

"Ik sta 24 uur per dag in verbinding met de hoofdstad Bujumbura. Per telefoon, Fiber en Whatsapp", zegt de Burundese Bandyambona Hussein, die inmiddels 20 jaar in Nederland woont. "Mijn hele familie woont daar nog."

Aanvankelijk kreeg hij vooral vrolijke boodschappen vanuit zijn thuisland. "Toen het leger bekendmaakte dat er een coup was gepleegd, dansten de mensen in de straten. Mijn familie ook. In de hele stad was het feest."

Burundi
Feest in de straten van Bujumbura

In Burundi waren al drie weken demonstraties, omdat de president zich na twee termijnen opnieuw verkiesbaar stelde. Dat mag niet volgens de grondwet. "Iedereen voelde daarom dat die coup er aan zat te komen", zegt Bandyambona. "De mensen waren dan ook kalm toen het gebeurde. Ze hadden het wel verwacht."

Maar inmiddels is die stemming wat omgeslagen. Afgelopen nacht werd er gevochten tussen aanhangers van de president en de coupplegers. Daarbij werd onder andere een lokaal radiostation bestookt met raketten.

"Ik merk dat de angst er bij mijn familie nu wel insluipt.

Bandyambona Hussein

Kalm, maar angstig

"Mijn familie doet heel kalm, maar ik merk dat de angst er stiekem wel insluipt. Sinds een paar uur horen ze geen schoten meer in de straten. Maar zolang niet duidelijk is wie de macht heeft, blijft het spannend. We zijn wel bang dat de gevechten uit de hand lopen."

Volgens Afrika-correspondent Koert Lindijer is dat niet ondenkbaar. "Als er in de komende uren geen doorbraak komt, bestaat de mogelijkheid dat de milities van de president zich in de strijd gaan mengen", zegt Lindijer. "In dat geval zijn de gevolgen nauwelijks te overzien."

Wie heeft de macht in onrustig Burundi?

Bandyambona zou graag zien dat de staatsomroep de bevolking beter op de hoogte houdt van de situatie. De gevechten concentreren zich vooral op het gebouw van de omroep, omdat het pand in handen is van aanhangers van de president, en de coupplegers daar een einde aan willen maken.

"Er waren lang onderhandelingen om daar geen bloed over te vergieten. Maar een paar uur geleden zond de radio een statement van de president uit. Toen hebben de coupplegers waarschijnlijk besloten een aanval op het station te plegen. Het statement werd ineens onderbroken. Maar wat er nou precies aan de hand is, weet niemand."

Van afstand probeert hij daarom zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. "Ik heb ook contact met politici en journalisten. Ik probeer alles zo goed mogelijk te volgen."

Deel artikel: