De Chinese president Xi Jinping met de Russische president Poetin bij de militaire parade in Moskou, afgelopen zaterdag
NOS Nieuws

China nodigt Russische troepen uit voor WO II-parade

China heeft Russische troepen uitgenodigd om mee te doen aan een grote militaire parade in september in Peking, waarmee het einde van de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Afgelopen weekend namen ook Chinese militairen deel aan de militaire parade in Moskou. Die werd geboycot door westerse leiders vanwege de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne.

De laatste grote Chinese militaire parade was in 2009, ter ere van het 60-jarig bestaan van de Volksrepubliek. Er waren toen geen buitenlandse staatshoofden aanwezig. Als de Russen inderdaad komen in september zou het voor het eerst zijn dat militairen van andere landen deelnemen aan een grote Chinese militaire parade.

Volgens analisten is de kans groot dat westerse leiders niet naar de parade in Peking komen. Ze zouden deelname afwijzen als president Poetin erbij is en Russische militairen meeparaderen. Poetins komst is overigens nog niet bevestigd, maar hij zou wel willen komen.

Nu hebben ze weer het gevoel dat er een scheidslijn tussen West en Oost aan het ontstaan is.

China-correspondent Marieke de Vries

Correspondent Marieke de Vries zegt dat Peking en Moskou duidelijk naar elkaar toe trekken bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Ze wijst erop dat beide landen bij de geallieerden hoorden, maar tijdens de Koude Oorlog tegenover hun voormalige bondgenoten kwamen te staan.

"Nu hebben ze weer het gevoel dat er een scheidslijn tussen West en Oost aan het ontstaan is", zegt De Vries. "China vindt dat het niet voldoende inspraak krijgt in financiële instituties als de Wereldbank en het IMF en tegen Rusland is nog een economische boycot van kracht. Daarom zoeken ze elkaar op allerlei gebieden op en sluiten steeds verdergaande overeenkomsten."

Uitnodiging Japan

Volgens een verklaring van het Chinese ministerie van Defensie heeft de aanwezigheid van president Xi Jinping in Moskou de betrekking tussen China en Rusland "naar een hoger niveau getild".

China heeft ook Japan uitgenodigd, maar de komst van premier Abe is zeer onzeker. Beide landen onderhouden sinds de Tweede Wereldoorlog een moeizame relatie.

Vorige maand liet president Obama's topadviseur voor Azië, Evan Medeiros, zich kritisch uit over de geplande militaire parade in Peking. Medeiros vroeg zich retorisch af of van een grote militaire parade een signaal van verzoening uitgaat. Het kwam hem op kritiek van China te staan.

De militaire parade in Peking is op 3 september op het Plein van de Hemelse Vrede. Op 2 september 1945 tekenden de Japanners de overgave.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl