Acht politieagenten gedood in Macedonië
De gevechten tussen de politie en een zwaarbewapende groep mensen in het noorden van Macedonië hebben aan acht politieagenten en veertien aanvallers het leven gekost. Gisteravond laat werd al bekendgemaakt dat er aan de kant van de politie vijf doden gevallen waren en dat een onbekend aantal aanvallers was doodgeschoten.
Vanochtend werd bekendgemaakt dat een zesde politieagent vannacht aan zijn verwondingen was bezweken. In de loop van de middag verstrekten de autoriteiten nieuwe cijfers over het aantal slachtoffers.
Kumanovo
In de noordelijke stad Kumanovo werd vanochtend nog steeds gevochten tussen aanvallers en de politie. De gewelddadigheden begonnen gisteren met een aanval op de politie in de stad. Vermoedelijk waren de aanvallers etnische Albanezen.
Dertig agenten zijn bij de gewelddadigheden gewond geraakt. Vanochtend voerden ambulances opnieuw gewonde politieagenten af.
Minister Jankulovska van Binnenlandse Zaken stond de pers gisteravond in tranen te woord. Ze beschreef de omgekomen agenten als helden die hun leven hadden gegeven voor de republiek Macedonië. Ze zei dat leden van een terroristische groepering, die Macedonië waren binnengedrongen vanuit een buurland, de huidige politieke onrust gebruiken om het land te destabiliseren.
Kumanovo
Kumanovo is een etnisch verdeelde stad ten noordoosten van de hoofdstad Skopje, bij de grens met Kosovo en Servië. De aanvallers komen vrijwel zeker uit Kosovo. De politie kwam onder vuur te liggen in een wijk in het westen van de stad. De aanvallers beschikken volgens de regering over automatische wapens en bommen.
Volgens Jankulovska zijn ook enkele aanvallers gedood, zonder een aantal te noemen. Meer dan twintig indringers hebben zich overgegeven, maar de gevechten gaan door omdat andere aanvallers de strijd niet willen opgeven, zei de minister.
Crisis
De gewelddadigheden komen op een moment dat Macedonië in een crisis verkeert. De regering beschuldigt de oppositie ervan de macht te willen grijpen en de oppositie zegt dat de regering krampachtig vasthoudt aan de macht. Deze week ontstonden ook spanningen over een onderzoek naar de dood van een demonstrant, vier jaar geleden.
In 2001 liepen de spanningen in Macedonië ook al hoog op. De etnische Albanezen, die een kwart van de bevolking van twee miljoen mensen vormen, eisten toen meer rechten. Het conflict werd een half jaar later beëindigd met een akkoord waarin de Albanezen meer rechten kregen.