'Ebola-gevaar nog lang niet geweken'
Tot grote opluchting van iedereen in Liberia is het land vandaag ebola-vrij verklaard. Maar reden tot feest is er niet. "Er is geen enkele garantie dat ebola vandaag of morgen niet opnieuw opduikt", zegt Peter Jan Graaff, hoofd van de speciale VN-missie die in West-Afrika strijdt tegen ebola.
Sinds de uitbraak van de ziekte in december 2013 zijn meer dan 11.000 mensen aan ebola bezweken in Liberia, Sierra Leone en Guinee. Bijna de helft van al die slachtoffers viel in Liberia. "Zoals de president al zei: is er wel echt iets te vieren? Ebola heeft immers zoveel slachtoffers geëist."
Er is nog heel veel werk te doen.
Des te opmerkelijker is het dat Liberia als zwaarst getroffen land als eerste de epidemie lijkt te hebben bezworen, terwijl er in de twee buurlanden nog steeds nieuwe gevallen opduiken. Volgens Graaff zijn daar twee oorzaken voor. "Na een desastreus begin hebben de autoriteiten in dit land de aanpak van de epidemie drastisch gewijzigd. De Liberianen werd niet gezegd wat ze moesten doen maar er werd gevraagd wat ze nodig hadden."
"Daarnaast heeft het grootste nadeel uiteindelijk in het voordeel van Liberia gewerkt. Iedereen in dit land heeft familie of vrienden die ziek zijn geworden of die zijn overleden door ebola. De uitbraak was zo erg en kwam zo snel dat voor iedereen meteen duidelijk werd dat ebola bestaat en dat het gevaarlijk is."
Die bewustwording heeft geholpen bij het preventieve systeem dat sinds augustus vorig jaar is opgezet. "Daardoor kan er nu heel snel gereageerd worden wanneer er een nieuw geval opduikt. Dat systeem moet voorlopig ook in stand gehouden worden, want vaak volgt bij zo'n epidemie na zes maanden tot een jaar een nieuwe golf.
De internationale partners en hulporganisaties willen daarom nog zeker een half jaar blijven. "De Liberianen zijn er zelf heel serieus mee bezig. En veel mensen weten nu hoe ze met de ziekte om moeten gaan. Maar er is nog veel werk te doen. Niet alleen op het gebied van de gezondheidszorg maar ook sociaal en economisch moet in dit land nog heel veel gebeuren."