Overheidsinstanties kunnen een vergunning van een verdachte intrekken, maar of het rijbewijs daar ook onder valt, is onduidelijk.
NOS Nieuws

Kritiek rechters op antiterreurmaatregelen

De Raad voor de rechtspraak heeft forse kritiek op een wetsontwerp van het kabinet over antiterreurmaatregelen. De raad vindt delen van de nieuwe wet onduidelijk, staat in een advies. Ook vindt de raad sommige maatregelen te ingrijpend.

De nieuwe wet is bedoeld om de nationale veiligheid te beschermen en te voorkomen dat mensen terreurdaden plegen of terroristen helpen, bijvoorbeeld met geld.

Rijbewijs

Overheidsinstanties kunnen met de nieuwe wet onder meer subsidies, vergunningen en ontheffingen intrekken. Maar volgens de raad is onduidelijk of daaronder bijvoorbeeld ook rijbewijzen of taxivergunningen vallen.

De voorgestelde maatregelen zijn gericht op preventie en niet op straffen. Toch gebeurt dat laatste wel, doordat sommige maatregelen erg ingrijpend zijn, zegt de raad.

Zeer vaag

De wet is bedoeld om iemand te treffen die "op grond van zijn gedragingen" in verband kan worden gebracht met terrorisme. Wat die gedragingen inhouden, wordt niet vermeld, constateren de rechters. "Het criterium is daarom zeer vaag en biedt de rechter te weinig houvast."

Verder vindt de raad het ongewenst dat een verdachte lang niet in alle gevallen hoeft te worden gehoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl