NOS Nieuws

Rellen in Macedonië over 'doofpot-zaak'

  • AFP
    Een agent staat tussen twee in brand gestoken containers in
  • AFP
    Een gewonde agent wordt afgevoerd
  • AFP
    Oproerpolitie probeert de demonstranten terug te dringen
  • AFP
    De oproerpolitie staat tegenover betogers in Skopje

In de Macedonische hoofdstad Skopje zijn gisteravond laat rellen uitgebroken bij een demonstratie naar aanleiding van de dood van een 22-jarige man, vier jaar geleden. De man, Martin Neskoski, kwam door politiegeweld om het leven, toen hij de verkiezingsoverwinning vierde van de conservatieve premier Gruevski.

Gisteren maakte oppositieleider Zaev geluidsopnamen openbaar waaruit volgens hem blijkt dat de premier, de minister van Binnenlandse Zaken en de chef van de inlichtingendienst geprobeerd hebben de zaak van de dood van Neskoski in de doofpot te stoppen.

Betogers die 'moordenaars' scandeerden, doorbraken gisteravond een politiekordon bij het regeringsgebouw. Ze slaagden er niet in het gebouw binnen te dringen. Vijftien politieagenten raakten gewond bij de demonstratie. Onbekend is of er onder de betogers ook gewonden zijn.

'Absurd'

Minister van Binnenlandse Zaken Jankulovska noemt de beschuldiging over een doofpot absurd. Een lid van het beveiligingsteam van de premier en politieagenten van een arrestatie-eenheid zijn in verband met de dood van Neskoski tot 14 jaar cel veroordeeld. De minister zegt dat al het mogelijke is gedaan om de schuldigen op te sporen.

Oppositieleider Zaev zegt ook dat 20.000 Macedoniërs door de geheime dienst worden afgeluisterd. Hij wilde niet zeggen van wie hij de geluidsopnamen heeft gekregen waarop de stemmen te horen zouden zijn van onder anderen de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl