Acht uur lang kijken naar een video van een waterval. Dat is precies wat je krijgt in de YouTube-video van de Ierse filmmaker Johnnie Lawson. Zijn rustgevende watervalfilmpje is populair onder mensen die aan slapeloosheid lijden.
Dit is het filmpje waar het om draait. Een slordige tien seconden kijken is voldoende, dan heb je het idee wel te pakken.
Relaxing Nature Sounds for Sleeping - Natural Calm Forest Waterfall Music Meditation Sound for Study
Op de video je zie de rivier Bonet. Het kabbelende watervalletje onder een loopbrug maakt zo'n rustgevend geluid dat mensen die aan slapeloosheid lijden massaal de video kijken. In een jaar tijd ging het filmpje van 2 miljoen naar nu bijna 7 miljoen views.
"Mensen die moeite hebben met slapen, schreven me en kwamen uit alle uithoeken van de wereld", zegt Johnnie tegen de BBC. "Noord-Korea, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Peking en Groot-Brittannië. Ze lieten berichten achter waarin ze zeiden dat het filmpje hen hielp met slapen. De video is zelfs vanuit het Vaticaan bekeken."
Mensen helpen om in slaap te vallen is een nobel doel, maar gezien de comments op het filmpje is een rustgevende waterval ook handig als je wil studeren, 20.000 woorden moet schrijven in 24 uur of wil mediteren.
Johnnie maakt meer van dit soort filmpjes - om de natuur naar de mensen toe te brengen - maar ze waren eerst wel een stukje korter. "Mensen vielen in slaap met mijn video's, maar werden midden de nacht wakker in een doodse stilte. Toen ben ik begonnen met het maken van langere filmpjes, zoals deze van de waterval."
Waterval versus slapeloosheid
Helpt dat nou echt tegen slapeloosheid, zo'n waterval? "Ja, voor een deel van de mensen wel", zegt slaapdeskundige Hans Hamburger. "Bij hen gebruiken we dit soort technieken. Er zijn ook wel cd's in omloop met pling-plonggeluidjes en kabbelende beekjes. Dat is vaak om andere geluiden tegen te gaan of omdat mensen bang zijn voor stilte."
In een Londens ziekenhuis onderzoeken dokters zelfs of dit soort rustgevende video's mensen op de intensive care kan helpen. "Het doel van het onderzoek is om te voorkomen dat intensive care-patiënten getraumatiseerd raken, en om het aantal mensen dat met post-traumatische stress van de IC afkomt te verminderen", zegt dokter Dorothy Wade van University College Hospital in Londen.
Daarom krijgen mensen die meedoen aan het onderzoek tablets met rustgevend materiaal, waaronder de video van Johnnie. "Dat kan helpen tegen het intensive care-syndroom", zegt Hamburger. "Op de intensive care kunnen mensen soms niet slapen omdat je allemaal piepjes en geluiden hoort. Rustgevende geluiden kunnen dan helpen."