Minstens 6600 doden en 14.000 gewonden. Geen hoop meer op overlevenden. De aardbeving in Nepal heeft een vernietigend spoor getrokken door het land. Toch gaat het leven door.
"Het leven begint langzaam weer z'n normale vorm te krijgen", zegt Thomas Tierolff. Samen met de Nepalese Holi verzorgt hij reizen door het land. "De winkeltjes gaan weer open en de straten zijn - voor zover dat kan - schoongeveegd", zegt hij vanuit Kathmandu.
Thomas maakt zich zorgen om de reputatie van Nepal. "In de hotels zitten vooral reddingsteams in plaats van toeristen. Mensen denken dat het hele land in puin ligt. Dat is ook wel zo, maar niet álle huizen zijn ingestort. Mensen hebben hun spullen bijeengeraapt, het leven start weer opnieuw."
Dat neemt natuurlijk niet weg dat een groot deel van het land is verwoest. Hulpdiensten hebben door de kapotte wegen moeite om afgelegen gebieden te bereiken. En juist op het platteland is de situatie nijpend. "Het leven hier is heel moeilijk", zegt de 40-jarige boer Jaya. "Ik had wel enige hulp verwacht van iets of iemand, maar ik heb nog niets gezien en dat maakt me kwaad."
Als ze nu niet doorgaan met landbouw, dan hebben ze over drie maanden niet te eten.
Toch moeten mensen in de landbouw weer aan de slag gaan, zegt Wilko Verbakel, van de vrijwilligers van de International Council for Friends of Nepal (ICFON). "Het lijkt wel alsof nu de aandacht niet bij landbouw zou moeten liggen", zegt Verbakel. "Aan de andere kant: als ze nu niet doorgaan met landbouw, dan hebben ze over drie maanden niet te eten."
Dat ziet onze correspondent Joeri Boom ook. "Er is grote schade toegebracht aan de landbouw, de irrigatiekanalen, dammen en opslagplaatsen." Tweederde van de inwoners van Nepal, in totaal 28 miljoen, werkt in de landbouw, zegt hij. "Als er niet eind mei rijst wordt ingeplant, is er geen oogst in 2015. Dat kan niet alleen de voedselvoorziening in gevaar brengen, maar ook de inkomsten."
Toerisme
Toerisme is belangrijk voor Nepal. Zo'n 1 op de 5 mensen heeft een baan in het toerisme. "Al die toeristen zorgen voor miljoenen banen", zegt ook Thomas. "De beelden die je nu ziet, jagen mensen weg."
Als je nog een keer naar Nepal wil, doe het dan dit jaar.
Gisteren kwamen twee mensen uit een toeristengroep van Thomas aan in Kathmandu. "Ze waren verbaasd hoeveel huizen er nog overeind stonden en dat het hotel er zonder scheuren bijstaat. Dat er gewoon witte lakens zijn en dat je kunt bestellen vanaf de menukaart."
Toeristen die hierheen komen, kunnen de Nepalezen ontzettend helpen, zegt Thomas. "Dit land is gewoon te bezoeken. Misschien niet vandaag, niet volgende week, maar wel over een maand. De Nepalezen zijn een heel veerkrachtig volk. Als je nog een keer naar Nepal wil, doe het dan dit jaar."