In Brussel kwam gisteren een vlucht uit Nepal aan met voornamelijk Nederlanders en Belgen
NOS Nieuws

'Het kan nog wel even duren voor alle toeristen Nepal terecht zijn'

Het kan nog wel even duren voordat alle vermiste Nederlanders in Nepal gevonden worden, doordat het niet voor iedereen mogelijk is zich direct bij het consulaat te melden, zegt correspondent Joeri Boom. "Dus het duurt wel even voordat mensen van de lijst gaan."

Tijdens de aardbeving waren er in Nepal 800 Nederlanders. Van zo'n 200 is nog niet bekend waar ze zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is hard bezig om dat uit te zoeken. Volgens de ambassadeur die in het gebied is, wordt de lijst met namen voortdurend bijgewerkt.

Boom is Nederlanders tegengekomen in het gebied die nog geen contact met het consulaat hadden gelegd. "Net na de aardbeving kwam ik een groep tegen die met een reisbureau reisde. Die stonden dus geregistreerd. Maar ik ontmoette ook een jong stel en die hadden dat niet gedaan. Het consulaat konden de twee niet direct bereiken, want dat was gesloten omdat het zondag was."

Ook hoorde hij van twee Nederlanders die na dagenlang lopen uit de heuvels afdaalden. "Het is de vraag of die mensen zich direct melden."

Nieuwe toeristen

Terwijl veel toeristen proberen om uit Nepal te vertrekken, komen er ook alweer nieuwe toeristen aan. "In ons hotel in Kathmandu is de lijst met afzeggingen lang. Maar gisteravond kwam er ineens een grote groep Japanners binnen", zegt Boom. "Die waren vast van plan om de bergen in te trekken."

Volgens hem doet het land er alles aan om de toeristenindustrie weer op gang te krijgen. "Zo zijn er alweer winkels open waar je berguitrusting kunt kopen. En binnenkort mag de Mount Everest weer beklommen worden. Als het gaat om het toerisme, dan doen ze er hier alles aan om de zaken weer zo snel mogelijk weer normaal te krijgen."

Platteland

Maar er is een groot verschil tussen de situatie in de stad, waar Boom op dit moment is, en daarbuiten. "Hier is niet zo extreem veel ingestort. Mensen proberen hier hun normale leven weer op te bouwen. Ook viel het me op dat de was weer buiten hing op de bovenste etages van gebouwen. Als je bang bent voor naschokken, dan zijn dat de plekken waar je niet wil zijn."

Buiten de stad is veel meer ingestort en zijn de huizen zo slecht gebouwd, dat de kans op overlevenden daar minimaal is, zegt Boom. "Daar vinden reddingswerkers alleen maar lijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl