NOS Voetbal

Blatter onbedreigd richting verkiezing

Blatter charmeert Aziaten, Van Praag kijkt toe

Met de afsluiting van het AFC-congres in Bahrein gaat de verkiezingsstrijd binnen de FIFA weer een nieuwe fase in. Het is voorlopig de laatste keer dat het bonte internationale gezelschap van voetbalbestuurders bijeenkomt. De volgende keer is op 29 mei in Zürich, waar op het hoofdkantoor van de FIFA de nieuwe voorzitter zal worden gekozen.

Sinds zich eind januari drie tegenkandidaten meldden voor het hoogste voetbalambt, is het circus de wereld over gereisd naar de continentale congressen van de CONMEBOL (Zuid-Amerika), UEFA (Europa), CAF (Afrika), CONCACAF (Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben) en vandaag afsluitend dus het AFC-congres (Azië) in het oliestaatje Bahrein.

Het AFC-congres in Bahrein

'Gaten schieten in zijn verdediging'

KNVB-voorzitter Michael van Praag, oud-voetballer Luis Figo en prins Ali Bin Al-Hoessein uit Jordanië hebben de laatste maanden hun best gedaan om, zoals Van Praag het bij het UEFA-congres in Wenen eind maart verwoordde: 'gaten te schieten in de verdediging van Blatter'. Toch wijst alles erop dat Blatter met grote meerderheid herkozen zal worden op 29 mei.

Op het congres van de Aziatische voetbalconfederatie AFC in de Bahreinse hoofdstad Manama kregen de uitdagers van Blatter, zoals verwacht, geen spreektijd. Blatter kreeg, als voorzitter van de FIFA, zelf wel het podium om de vertegenwoordigers van alle 46 Aziatische voetbalbonden toe te spreken.

'Cultuur van intimidatie'

In de ruim twintig minuten dat de Zwitser het woord nam, haperde hij soms even, zocht even naar woorden, maar herstelde zich telkens goed. Hij sprak zijn publiek, onder wie zijn drie tegenstrevers, nog moraliserend toe: "Het is verkiezingstijd. En al hebben we geen scheidsrechter. Discipline, respect en sportiviteit zijn in deze tijd zeer belangrijk."

De voorzitter van de AFC, Sheikh Salman Bin Ebrahim Al Khalifa uit Bahrein, sprak in zijn openingsspeech geen openlijke AFC-steun uit aan Blatter, waar hij dat eerder, in december 2014, resoluut had gedaan. Er zijn nog altijd geen signalen dat Azië volledig achter Blatter staat.

Zelfs prins Ali uit Jordanië, heeft nauwelijks steun op zijn 'eigen' continent. Bij zijn presentatie als kandidaat in Londen sprak prins Ali van 'een cultuur van intimidatie' toen dit aan hem werd voorgelegd. Hij wilde hier destijds overigens niet op ingaan.

De essentie van het voetbal is ontwikkeling.

Sepp Blatter

'Ontwikkeling is de essentie'

Tijdens zijn speech in Bahrein verwees Blatter ook subtiel naar de manier waarop hij sinds de jaren 70, toen hij bij FIFA in dienst trad, veel steun heeft vergaard met ontwikkelingshulp en projecten voor minder bedeelde landen. Vooral buiten Europa.

"De essentie van het voetbal is niet het organiseren van competities, maar dat - zoals in onze statuten staat - ontwikkeling. Want ontwikkeling van het voetbal is ook educatie en draagt bij aan de vreugde van een land. Hoe moeilijk dat land het soms ook heeft.'' Hij voegde er aan toe: "Ik wil het hier niet over geld hebben.''

Sympathie bij media en fans

In aanloop naar de verkiezingen van mei en tijdens de rondgang langs de continenten is één ding heel duidelijk geworden. De loyaliteit naar Blatter buiten Europa is enorm. En de geldstroom richting de 209 voetbalbonden, zoals het GOAL-programma, vormt een substantiële bijdrage aan deze loyaliteit.

Natuurlijk zijn bij een geheime stemming, zoals die op 29 mei in Zurich, verrassingen mogelijk. En bij de media en de fans kunnen de tegenkandidaten als Van Praag op een zekere en soms zelfs grote sympathie rekenen. Maar in de harten van de voetbalbestuurders van buiten Europa - die straks hun stem uit gaan brengen en die een meerderheid vormen - lijkt maar plek voor één FIFA-leidsman: Joseph S. Blatter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl