Vijf vragen over afsluiten bergingsmissie MH17
In Oekraïne is de bergingsmissie bij het rampgebied van vlucht MH17 afgerond. Er zijn menselijke resten, persoonlijke bezittingen en brokstukken gevonden. Die komen zaterdag terug naar Nederland. Het onderzoeksteam zoekt niet meer verder.
Wat als er in de toekomst toch nog wat wordt gevonden?
Het is niet 100 procent zeker dat alle resten nu zijn gevonden. Vlucht MH17 is in de lucht uit elkaar gebroken. De brokstukken en de slachtoffers werden daardoor over vele kilometers verspreid. Met de lokale autoriteiten zijn afspraken gemaakt dat persoonlijke bezittingen en brokstukken die nu nog worden gevonden op een speciale plek worden verzameld. In overleg met de OVSE zal Nederland die dan alsnog ophalen.
Gaan er nu nooit meer Nederlandse onderzoekers die kant op?
Niets is uitgesloten. Afgelopen weken waren er ook onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op de rampplek, onder meer voor het bergen van wrakstukken. Als het in de toekomst nodig is, zullen er opnieuw onderzoekers naar Oost-Oekraïne gaan, maar dat is op dit moment niet te voorzien.
Is alles van 'onderzoekswaarde' nu weg van de plek?
Dat is moeilijk te zeggen. De OVV, die de toedracht van de ramp onderzoekt, heeft in december al veel wrakstukken gevonden en veiliggesteld. Met die onderdelen kon de raad naar eigen zeggen al goed onderzoek doen, maar meer onderdelen bleven welkom. Zo heeft de plaatselijke bevolking op verzoek van de OVV materiaal verzameld. De nu afgeronde bergingsmissie heeft nog eens 120 kubieke meter onderdelen opgeleverd. Als daar materiaal bij zit dat nuttig is voor het onderzoek op de basis in Gilze-Rijen wordt het gebruikt. Of daarmee werkelijk alles is geborgen, is niet te zeggen. Een groot gebied was immers lang niet toegankelijk voor de onderzoekers en de kans bestaat dat waardevolle onderdelen destijds zijn verdwenen.
Kunnen nabestaanden op eigen gelegenheid naar de rampplek?
In theorie kan dat, zo heeft de reis van nabestaande Robby Oehlers in oktober laten zien. Maar het is een zeer riskante onderneming, omdat de rampplek ligt in gebied dat door de separatisten wordt gecontroleerd. Reizigers zullen dus steeds het front moeten passeren. En de oorlog is nooit ver weg. Veel nabestaanden hebben de behoefte om enige tijd op de rampplek door te brengen, maar de meesten van hen beseffen dat nu nog niet het juiste moment is.
Wanneer komt het eindrapport?
De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil in de zomer een concept-rapport afronden. Dat wordt voor commentaar voorgelegd aan de betrokken landen. De OVV bepaalt vervolgens of (delen van) het commentaar wordt verwerkt in het eindverslag dat in oktober moet verschijnen. Daarnaast loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek door een internationaal team onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie. De verwachting is dat de uitkomsten hiervan op zijn vroegst aan het eind van het jaar of begin 2016 zullen komen.