Het hoofdkwartier van de NSA bij Fort Meade
NOS Nieuws

Techbedrijven VS steunen wet die verzamelen telecomgegevens inperkt

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Een groot aantal bedrijven, waaronder Facebook, Google en Microsoft, heeft hun steun uitgesproken voor een nieuwe versie van de Freedom Act. Deze wet moet het massaal verzamelen van telefoongegevens in de Verenigde Staten beperken.

Als de nieuwe wet wordt aangenomen, moet inlichtingendienst NSA gerichter gaan zoeken, schrijft website TechCrunch. De NSA kan dan niet meer in een keer de gegevens van een complete stad of staat opvragen.

De nieuwe versie van de wet verandert niks aan het feit dat de NSA, net als de Britse inlichtingendienst GCHQ, op grote schaal data van buitenlanders kan verzamelen.

Concessies

De wet wordt voor de tweede keer ingediend, een eerdere versie werd in november 2014 door Republikeinen in de Senaat tegengehouden. Zij waren bang dat de wet het bestrijden van de terreurgroep Islamitische Staat in gevaar zou brengen.

Om tegemoet te komen aan de kritieken is er een aantal concessies gedaan. Zo staat er in de nieuwe wet een hogere maximumcelstraf op het helpen van buitenlandse terroristische organisaties. Burgenrechtenorganisaties noemen dat een slechte ontwikkeling.

Ondanks de concessies is het de verwachting is dat zowel Republikeinen als Democraten en het Witte Huis de wet gaan proberen tegen te houden.

Verlengen

De huidige wetgeving stopt na 1 juni met werken. Sommige critici zouden liever zien dat daarop wordt gewacht en dat er vervolgens een betere wet wordt ingediend, die veel meer veranderingen bevat.

De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell wil de huidige wet juist verlengen tot 31 december 2020.

Edward Snowden

Het is de bedoeling dat de Freedom Act als 'waarborg' wordt toegevoegd aan de Patriot Act. Dat is de wet die alle surveillance door inlichtingendiensten mogelijk maakt.

Na de onthullingen die via klokkenluider Edward Snowden sinds 2013 naar buiten kwamen, kwam er veel kritiek op de werkwijze van inlichtingendiensten en groeide de druk om het beleid te wijzigen.

Dit weekend publiceerde The New York Times een rapport waarin wordt getwijfeld aan de waarde van deze surveillance.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl