NOS Nieuws

CBP wil publicatieplicht privacy-onderzoeken

Het College Bescherming Persoonsgegevens wil dat in de wet een publicatieplicht van CBP-onderzoeken naar het privacybeleid van bedrijven en instellingen wordt opgenomen. Voorzitter Kohnstamm zegt in Trouw dat bedrijven steeds vaker via de rechter publicaties proberen tegen te houden, uit angst voor reputatieschade. Kohnstamm denkt dat een wettelijke publicatieplicht "een steun in de rug" kan zijn voor de privacywaakhond.

Tegen het CBP lopen op dit moment vier rechtszaken. Een van de klagers is Facebook. Volgens Kohnstamm zijn de bedrijven bang dat hun naam wordt beschadigd als bekend wordt dat ze de fout zijn ingegaan met persoonsgegevens. De zaken leiden bovendien tot grote druk op de juridische afdeling van het College.

Snowden

Kohnstamm verklaart de angst van bedrijven voor reputatieschade door de grotere relevantie van privacy in het publieke debat. Hij wijst onder meer op de ophef over de onthullingen van NSA-klokkenluider Snowden.

De CBP-voorzitter overhandigde gisteren het jaarverslag aan de Tweede Kamer. Het aantal meldingen van mogelijke overtredingen van de privacywet steeg vorig jaar met 9 procent, naar bijna 7500.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl