Ranomi Kromowidjojo tijdens de WK zwemmen van 2013
NOS Sport

'Liever WK zwemmen, dan Europese Spelen'

"Een historische avond", jubelde André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, nadat de plannen om in 2019 de Europese Spelen naar Nederland te halen dinsdag door een grote meerderheid van de sportbonden werden gesteund. "Je kunt zo'n evenement alleen organiseren als meer dan 90 procent van de Nederlandse sport achter het plan staat", zei Bolhuis over de uitslag van 155 stemmen voor en 14 tegen.

Op Papendal waren slechts 34 van de 76 sportbonden aanwezig. Een van de afwezigen was Jan Kossen, algemeen directeur van de nationale zwembond KNZB. "Als we in de zaal gezeten zouden hebben, dan zouden we ja gestemd hebben", aldus de bestuurder. "Maar.... Ik heb liever de WK zwemmen, dan de Europese Spelen."

Liever WK, dan Europese Spelen

Dubbele zorgen

Ondanks de 'ja' staat de zwembond niet voor de volle honderd procent achter het plan. De zorgen van Kossen en zijn collega's richten zich op twee zaken: internationale deelname en de financiën.

Bij de eerste Europese Spelen in juni in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe is financiering geen probleem. Een representatief deelnemersveld is dat wel. Zo is het zwemtoernooi, vanwege de concurrentie van de WK die twee maanden later plaatsvinden, gedevalueerd tot een internationaal jeugdtoernooi.

Over vier jaar zullen de Europese Spelen, net als komende zomer, vlak voor de WK plaatsvinden. "Ik denk niet dat de top dan nog naar Eindhoven wil komen voor de Spelen."

In oktober gaat de Europese zwembond definitief besluiten of zwemmen in 2019 überhaupt nog onderdeel is van het programma. Over de uitkomst van die beraadslaging is Kossen sceptisch. "Ik denk dat het hoogst onzeker is dat zwemmen nog een van de onderdelen is in 2019."

Geen broodjes kaas

Volgens NOC*NSF zullen de Europese Spelen in 2019 veel goedkoper worden dan nu in Bakoe. Azerbeidzjan investeerde tussen de zeven en acht miljard voor het evenement. Een astronomisch bedrag, vindt ook Kossen.

"Wij willen dat die 125 miljoen nog een keer goed doorgerekend wordt", waarschuwt Kossen. "Alleen de definitie van gastvrijheid wordt internationaal nog wel eens anders opgevat dan in Nederland. Het moet geen toernooi van broodjes kaas en glaasjes melk worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl