Zelf een auto leasen wordt steeds gewoner

  • Jorn Kompeer

  • Jorn Kompeer

Geen auto kopen, maar een auto leasen. En dan niet via je baas, maar gewoon privé. Het aantal mensen dat op die manier een auto least is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld.

Bij het privéleasen betaal je maandelijks een vast bedrag, dat verschilt per aanbieder, auto of pakket. Er bestaan contracten van 150 tot 350 euro per maand, afhankelijk van de voorwaarden.

Privélease in Nederland

Geen onverwachte kosten, dat was de belangrijkste reden dat Roy besloot een auto privé te leasen. "Het belangrijkste voor mij is dat ik geen zorgen heb over onderhoud en geen groot bedrag hoef uit te geven om een auto aan te schaffen", vertelt hij.

Het privéleasen bevalt Roy zo goed dat hij zijn tweede contract net getekend heeft.

Verslaggever Jelmer stapte bij Roy in de auto en reed een stukje mee

Toch moet je oppassen waar je een auto least, zegt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), omdat de markt nog geen duidelijke afspraken heeft gemaakt. "Het is nu vaak onduidelijk welke rechten en plichten privéleasers hebben", zegt VNA-directeur Renate Hemerik.

Zo moet je afspraken maken over de duur van je contract, over het aantal kilometers dat je maximaal per maand mag rijden en wie er opdraait voor eventuele schade.

De VNA pleit dan ook voor betere regels voor de bedrijven die de contracten aanbieden. De VNA adviseert verder je contract voor het tekenen goed te checken op kleine letters, zodat je niet opeens vastzit aan een onvoordelige overeenkomst.

Kiezen voor privéleasen?

Met zoveel verschillende aanbieders en voorwaarden is het moeilijk een plaatje van de ideale privéleaser op te stellen, zegt de ANWB. Wel is er volgens de bond een groep mensen voor wie het zelf leasen echt wat kan opleveren. We zetten drie voorbeelden, met voordelen en risico's, op een rijtje.

Deel artikel: