Senaat: haal burgemeestersbenoeming uit Grondwet
Na de Tweede Kamer gaat ook de Eerste Kamer ermee akkoord om de benoeming van de burgemeester uit de Grondwet te halen. Bij een hoofdelijke stemming schaarden 48 senatoren zich achter een initiatiefwet van D66 over de zogenoemde deconstitutionalisering. 21 Eerste Kamerleden stemden tegen.
Regeringspartij VVD was in zijn geheel voor en coalitiepartner PvdA stemde verdeeld. Acht van de veertien PvdA-senatoren vinden dat er niet genoeg maatschappelijke redenen zijn om de Grondwet op dit punt te veranderen. Het kabinet is het eens met de aanpassing.
Tweederde meerderheid
Met deze stemming is een wijziging van de Grondwet nog lang geen feit. Want het voorstel moet nog eens door beide Kamers worden aangenomen, en dan met een tweederde meerderheid.
D66-Tweede Kamerlid Schouw wil met zijn initiatiefwet regelen dat verandering van de manier waarop de burgemeester wordt aangewezen niet stuit op grondwettelijke bezwaren. In zijn wet staat niet hoe de burgemeester uiteindelijk wordt aangesteld. Daarvoor is een nieuw wetsvoorstel nodig. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld om de burgemeester door de gemeenteraad te laten kiezen of rechtstreeks door de bevolking.
Tweede Kamer
De Tweede Kamer ging in september 2013 al met het voorstel akkoord. Een overgrote meerderheid stemde toen voor.
Tien jaar geleden sneuvelde een eerder plan om de burgemeestersbenoeming uit de Grondwet te halen in tweede lezing in de Eerste Kamer. Dat leidde toen tot het aftreden van D66-minister en vicepremier De Graaf.