De Calbuco
NOS Nieuws

Nieuwe evacuaties Chili om vulkaan

In Chili worden nog eens 2000 mensen geëvacueerd na uitbarstingen van de vulkaan Calbuco. Ze moesten hun huis uit vanwege levensgevaarlijke modderstromen.

Die modderstromen zijn een gevolg van het materiaal dat de vulkaan uitspuwt. Volgens de autoriteiten zijn de evacuaties uit voorzorg in gang gezet.

De eerste uitbarsting was woensdagmiddag waarna een groot gebied rond de vulkaan in het zuiden van Chili werd geëvacueerd.

Aspluim Chileense vulkaan Calbuco

Het hoofd van de Chileense geologische dienst sluit een derde eruptie niet uit. Hij waarschuwt dat het weken, zelfs maanden, kan duren totdat de vulkaan weer tot rust komt.

Daarnaast wordt gevreesd dat de as het drinkwater vervuilt, voor ademhalingsproblemen zorgt en dat er daardoor nog meer vluchten geannuleerd moeten worden. Het vliegverkeer heeft veel last van de uitbarsting. Zelfs in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, zo'n 1500 kilometer van de vulkaan verwijderd, zijn vluchten geannuleerd.

De 2000 meter hoge Calbuco barstte voor het laatst in 1972 uit. De uitbarsting van woensdag veroorzaakte een aswolk van 18 kilometer hoog.

Op dit beeld van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is de rookpluim van de Calbuco te zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl