Het gasveld ligt vrijwel geheel onder Natura2000-gebied
NOS Nieuws

Tulip Oil wil deze winter boren op Terschelling

Het gas- en oliebedrijf Tulip Oil wil komende winter al een gasput boren op Terschelling. Dat blijkt uit de vergunningsaanvraag (.pdf) die de provincie Friesland en de gemeente Terschelling openbaar hebben gemaakt.

Tulip Oil denkt dat er geld verdiend kan worden aan het gas, al is het project lastig. "Moderne boor-, stimulatie- en behandelingstechnieken maken een economische ontwikkeling van het Terschelling-Noordveld niettemin mogelijk", schrijft Tulip Oil.

De velden moeten uiteindelijk ongeveer 6000 miljoen kubieke meter gas opleveren. Dat is gelijk aan een jaar gasverbruik voor vier miljoen Nederlandse huishoudens.

CO2

Als de eerste put inderdaad het gewenste resultaat oplevert worden er nog drie andere gasreservoirs aangeboord. Drie kilometer uit de kust wil Tulip Oil een gasplatform bouwen dat daar naar verwachting 23 jaar blijft staan.

Ook wil het bedrijf een speciale put boren om CO2 in op te slaan, omdat het aardgas onder Terschelling van mindere kwaliteit is en voor 15 procent uit dit afvalgas bestaat. Het eerste jaar is die put nog niet klaar en gaat de CO2 de lucht in.

40 kilometer pijplijn

Voor de afvoer van het gewonnen gas naar de behandelingsinstallatie moet 40 kilometer pijplijn worden aangelegd vanaf het eiland, onder het duingebied door, door het Waddengebied naar een bestaande leiding bij Ameland. Tulip Oil wil ook een gasbehandelingsinstallatie op Terschelling zelf kunnen bouwen.

Het grondwater dat met het gas naar boven komt wordt voor zuivering met vrachtwagens naar het vasteland overgebracht.

Het werk staat onder leiding van de technische top van Tulip Oil, voormalig Shell-manager Roelof Platenkamp en frackingexpert van Shell Martin Bell. Tulip Oil heeft er vertrouwen in dat de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd binnen de milieu-eisen van de wet Natura2000.

De gemeenteraad van Terschelling heeft zich al tegen de gasboringen uitgesproken, maar mag officieel niet meebeslissen. De bewoners van Terschelling protesteren van begin af aan al tegen de plannen, en zeggen er niet in te geloven dat het toerisme en de natuur van het eiland met deze plannen behouden kunnen blijven. Ook in de provincie Friesland is het verzet groot.

In de Tweede Kamer is er geen meerderheid tegen de plannen, maar regeringspartij PvdA heeft zich er wel kritisch over uitgelaten. Minister Kamp neemt in juli of augustus een besluit - op economische gronden - over de vergunningsaanvraag. Hij heeft beloofd dat Terschelling en Friesland "nadrukkelijk betrokken" worden. Pas later wordt er naar het milieu en het toerisme gekeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl