Kabinet niet bij herdenking Armeense genocide
Het kabinet blijft bij een eerder besluit om komende vrijdag geen bewindslieden te sturen naar de herdenkingen van de genocide op de Armeniërs honderd jaar geleden. Dat zei minister Hennis van Defensie in Tweede Kamer. De ChristenUnie had het kabinet gevraagd het eerder genomen besluit te heroverwegen.
Hennis zei het verzoek "te zullen delen" met minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Maar ze zei ervan uit te gaan dat het "kabinet zal handelen zoals eerder besloten". Volgens Hennis zijn er bij herdenkingen in Assen en Almelo hoge ambtenaren aanwezig en geeft die vertegenwoordiging op "zeer gepast niveau uiting aan het medeleven".
De ChristenUnie spreekt van een "teleurstellend besluit. Je geeft pas echt invulling aan medeleven als iemand uit het kabinet aanwezig is".
Vrijdag wordt de genocide herdacht van Ottomaanse troepen op Armeniërs honderd jaar geleden; vele honderdduizenden en mogelijk anderhalf miljoen Armeniërs vonden de dood.
Ambassadeur naar Jerevan
Er is een herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan. Moties om Nederland daarbij te laten vertegenwoordigen door de koning en de premier of een minister haalden het niet. Nederland wordt nu vertegenwoordigd door een ambassadeur. ChristenUnie-fractievoorzitter Slob vroeg het kabinet daarom te overwegen iemand van het kabinet naar de herdenkingen in Nederland te sturen. Maar dat is dus niet waarschijnlijk.
Eerder werd een motie waarin het kabinet wordt opgeroepen om over "de Armeense genocide" te spreken in plaats van over "de kwestie van de Armeense genocide" verworpen.
Over hetzelfde onderwerp boden Armeense en Turkse Nederlanders vandaag de Tweede Kamer een petitie aan. Armeniërs willen van genocide spreken, Turken juist niet. Het kabinet vindt dat Turkije en Armenië samen tot een vergelijk moeten komen over hun geschiedenis.
De paus sprak vorige week wel van genocide en dat leidde tot een politieke rel tussen Vaticaanstad en Turkije. Turkije spreekt tegen dat er sprake was van volkenmoord. Het stelt dat de doden vielen bij gevechten tussen Turkse en Russische troepen. Duitsland liet gisteren weten vanaf nu ook over genocide te spreken.