Egyptische rechter veroordeelt Morsi tot 20 jaar cel
Een rechtbank in Egypte heeft de afgezette president Morsi veroordeeld tot 20 jaar cel. Hij wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de dood van demonstranten in december 2012.
"De betogers stonden toen voor zijn presidentieel paleis. Bij de ontruiming van het plein waren rellen en daarbij zijn zeker tien demonstranten omgekomen", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn.
De rechter oordeelt dat ze zijn aangevallen door aanhangers van de Moslimbroederschap, de partij van Morsi. De oud-president had de doodstraf kunnen krijgen, maar de rechter vindt dat hij niet direct verantwoordelijk is voor de dood van de demonstranten. Wel heeft hij het geweld aangemoedigd.
Afgezet
Veertien andere leden van de Moslimbroederschap zijn veroordeeld tot celstraffen van tien tot twintig jaar. Ze kunnen nog tegen het vonnis in beroep gaan.
Morsi was de eerste democratisch gekozen president van Egypte. In 2013 werd hij door het leger afgezet en werd de Moslimbroederschap verboden.
Tegen de afgezette president lopen nog twee rechtszaken, onder meer vanwege spionage. "In mei worden daarvan de uitspraken verwacht. Hij kan nog de doodstraf krijgen en zo niet dan is het een opeenstapeling van straffen. De kans is heel klein dat Morsi nog vrijkomt", denkt Van Hoorn.
Scheef beeld
De Moslimbroederschap wordt van alle kanten hard aangepakt, zegt de correspondent. Geestelijk leider Mohammed Badie is eerder al ter dood veroordeeld en ook andere kopstukken hebben de doodstraf gekregen.
Van Hoorn spreekt van een scheef beeld. "Wat je ziet is dat Hosni Mubarak, de oud-dictator, op bijna alle punten is vrijgesproken en Morsi, de democratisch gekozen president, waarschijnlijk op alle punten wordt veroordeeld. In Egypte zien sommige mensen dat als bewijs dat het systeem dat Mubarak in stand hield nooit is weggeweest, en zelfs nu weer aan de macht is."