WHO geeft fouten toe bij ebola-uitbraak
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft toe dat de aanpak van de ebola-uitbraak in Afrika op een aantal punten flink tekortschoot. In een verklaring van de organisatie die persbureau Reuters heeft ingezien, staat dat de aanpak traag, ontoereikend en te weinig daadkrachtig is geweest.
Het afgelopen jaar was er veel kritiek op hoe de WHO omging met de ebola-uitbraak. Vooral het niet direct uitroepen van een noodsituatie zou ertoe hebben bijgedragen dat meer dan 25.000 mensen ziek zijn geworden en 10.000 zijn omgekomen.
Nederigheid
"We hebben lessen in nederigheid geleerd. We hebben gezien dat oude ziekten in een nieuwe context nieuwe verrassingen met zich meebrengen", staat in de verklaring.
De WHO zegt dat de kritiek dat de eerste reactie van de organisatie te traag en onvoldoende was, ter harte is genomen. "We waren te weinig daadkrachtig in het alarmeren van de internationale gemeenschap."
Verder staat in de verklaring dat er niet effectief werd samengewerkt met andere partners. Ook schoot de WHO tekort in de communicatie over de mogelijke risico's. Daarnaast was er verwarring over de verschillende rollen en verantwoordelijkheden.
Hervormingen
In januari namen de 34 landen die het bestuur vormen van de WHO een resolutie aan waarin wordt gepleit voor uitgebreide hervormingen. In de verklaring die naar buiten is gekomen, belooft de WHO die ook door te voeren.
Inmiddels is de epidemie voorbij. De kans dat ebola in West-Afrika naar andere landen wordt verspreid blijft bestaan, maar de dreiging neemt wel af.