NOS Nieuws

Studenten en OR: wijzig top UvA

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam kan niet verder in zijn huidige samenstelling, vinden de centrale ondernemingsraad en de studentenraad. Die voerden vanmiddag overleg over de toekomst van het bestuur.

Er werd gestemd over de vraag of het bestuur moet veranderen "om vorm te geven aan de koers van de universiteit". Een meerderheid stemde voor verandering. Dit betekent niet dat het bestuur meteen opstapt, omdat de ondernemingsraad en studentenraad alleen een adviserende stem hebben.

De raad van toezicht beslist en komt zo snel mogelijk met een reactie. De raad hecht aan "een terugkeer van de rust in de academische gemeenschap".

Maagdenhuis

Directe aanleiding voor de stemming van vanmiddag is de ontruiming van het Maagdenhuis afgelopen zaterdag. Bezetters hadden aangekondigd het universiteitsgebouw maandag vrijwillig te verlaten, maar het UvA-bestuur vroeg de politie toch om in te grijpen.

De studentenraad noemt de ontruiming een foute keuze, waarvoor het bestuur zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "Tijdens het overleg bleek dat het bestuur niet creatief genoeg was in het vinden van een oplossing om het Maagdenhuis terug te krijgen", zeggen studenten.

Bezettingen

Studenten van de UvA demonstreren al maanden tegen het bestuur. Dat begon met de bezetting van het Bungehuis. Daarna werd het Maagdenhuis bezet.

De studenten en een deel van het personeel van de UvA eisen meer transparantie en democratie. Ook verzetten ze zich tegen het 'rendementsdenken', waarbij alles draait om studiepunten, diploma's en publicaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl