NOS Nieuws

Kritiek wetenschappers op Junckerplan

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

Een nieuw plan van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, kan rekenen op flinke kritiek van wetenschappers. Het wetenschappelijk onderzoek in Europa kan er namelijk miljarden euro's door mislopen.

De Europese Commissie wil 315 miljard euro in de economie pompen, in de hoop dat die daardoor eindelijk aantrekt. Probleem is alleen dat dat geld in Brussel niet zomaar beschikbaar is. Om het project te financieren, is de Commissie van plan 2,7 miljard euro uit een fonds voor wetenschappelijk onderzoek te halen.

Ons onderzoek dient een publiek doel en dat moet Europa met subsidies blijven ondersteunen.

Professor Jaap Wagenaar

Dit tot woede van wetenschappers, die bang zijn dat ze geen andere investeerders kunnen vinden. Volgens professor Jaap Wagenaar van de Universiteit Utrecht is veel onderzoek afhankelijk van EU-subsidies.

"Uit ons onderzoek zal bijvoorbeeld blijken dat het gebruik van antibiotica omlaag moet. Er is geen bedrijf dat in zo'n onderzoek wil investeren. Ons onderzoek dient een publiek doel en dat moet Europa met subsidies blijven ondersteunen."

Voldoende mogelijkheden

Eurocommissaris Jyrki Kaitanen, die verantwoordelijk is voor het invoeren van het plan, denkt echter dat er voldoende mogelijkheden zijn voor universiteiten om geld op te halen. Hij denkt dat de wetenschap kan rekenen op investeringen wanneer de economie weer aantrekt.

En om te zorgen dat het zover komt wil de Europese Commissie de economie stimuleren door een aantal grote infrastructuurprojecten van de grond te krijgen. Die projecten moeten bekostigd worden door private investeerders.

Om potentiële investeerders over de streep te trekken wil de Commissie garanties geven. De eerste 21 miljard euro aan mogelijke tegenvallers worden met Europees belastinggeld gecompenseerd.

Morgen brengt Kaitanen een bezoek aan Nederlandse universiteiten en politici om ze te overtuigen van het voorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl