Nederlandse atletenmanager in Kenia geschorst
Het Nederlandse managementbureau Volare Sports van Gerard van de Veen is zes maanden geschorst door de Keniaanse atletiekbond. In een verklaring zegt de bond de Nederlandse manager en de Italiaanse manager Rosa te schorsen vanwege een onderzoek naar doping.
Volare Sports heeft onder anderen de wereldrecordhouder op de marathon Dennis Kimetto onder contract. In die zes maanden mogen de geschorste managers niet werken in Kenia.
Van de Veen zelf reageert boos en verbaasd: "Ik heb nog geen officieel bericht gekregen, ik moet het ook vernemen via de pers. Wat moet je hier nou van zeggen? Het is schandalig. Ik heb het idee dat het een politiek spel is. Als iemand in Kenia enig bewijs zou geven dat ik atleten doping geef, dan is een schorsing terecht. Maar dat is niet het geval. Er is ook geen enkel bewijs voor."
Van de Veen noemt het "de omgekeerde wereld" dat hij vanwege een onderzoek al geschorst wordt. "Ik vind dat je eerst een onderzoek moet doen en dan schorsen."
De Keniaanse atletiek is al langer in opspraak. De afgelopen paar jaar zijn meer dan 35 Keniaanse atleten betrapt op doping. Bij Volare Sports gaat het om twee atleten. Flomena Chepchirchir zit een schorsing uit van zes maanden, Lilian Jelagat is twee jaar geschorst nadat ze in 2013 bij een onverwachte controle bij de Stadsloop in Appingedam werd betrapt op het gebruik van epo.
In januari kondigde de Keniaanse minister van Sport aan dat buitenlandse managers bij wie drie of meer atleten betrapt zijn op doping niet langer in Kenia mogen werken.
Rita Jeptoo
De aanpak van de dopingproblematiek in Kenia is in een stroomversnelling gekomen nadat begin dit jaar Rita Jeptoo, meervoudig winnares van zowel de marathon van Boston als Chicago, voor twee jaar werd geschorst wegens het gebruik van epo. Ze liep tegen de lamp bij een buitenlandse out-of-competitioncontrole. De andere geschorste manager, de Italiaan Rosa, is de manager van Jeptoo.
Het agentschap van Gerard van de Veen, Volare Sports, heeft vijftig Kenianen onder contract onder wie de huidig wereldrecordhouder op de marathon Dennis Kimetto. De Keniaan liep vorig jaar in Berlijn een nieuw wereldrecord. Hij was de eerste man in de geschiedenis die onder de 2.03.00 dook met zijn tijd van 2.02.57.
Van de Veen noemde het voordat het nieuws over zijn schorsing bekend werd, vervelend dat er vraagtekens gezet worden bij die recordtijd, maar ergens snapt hij het ook wel: "Toen Kimetto won was ik natuurlijk superblij, maar je bent intussen pas echt blij op het moment dat je weet dat er niks gebruikt is. Kimetto is voor en na Berlijn getest. Voor dat record durf ik mijn handen in het vuur te steken, maar als je me vraagt of ik voor alle atleten die bij mij onder contract staan mijn handen in het vuur steek, dan is het antwoord nee."
Veel geruchten
Ook Kimetto ligt inmiddels onder vuur. De op doping betrapte Rita Jeptoo zou naast Kimetto ook Kipsang en Mutai aan dopinggebruik hebben gelinkt. Volgens haar zouden de drie atleten gebruik maken van dezelfde arts als degene die haar epo heeft verstrekt. Van de Veen kent de geruchten en zei eerder: "Ik schrok ervan. Ik heb alle drie de atleten ernaar gevraagd en ze keken me alledrie aan en zeiden: "Waar heb je het over?"
Iedere loper die bij het bureau van Van de Veen, Volare Sports, onder contract staat, tekent een clausule in het contract waarin staat dat dopinggebruik niet is toegestaan en dat ontslag volgt bij gebruik: "De lopers weten ons standpunt. We informeren de atleten wat de verboden stoffen zijn, we zeggen dat ze als ze ziek zijn de medicijnen moeten checken. Dat is hetgeen wat je maximaal kunt doen. Want hoe kun je op een afstand van 6.000 kilometer mijn atleten controleren?"
Foute artsen
Hij kent de geruchten over artsen die in bekende hardloopplekken zoals Eldoret langs de kant van de atletiekbaan staan: "Ik vind het zorgwekkend als ik hoor dat die artsen daar staan en zeggen tegen atleten 'Ik kan jou helpen om je sterk te maken'. En dan gaan er ook geruchten dat diezelfde artsen zeggen dat ze een deel van het geld willen zien als die betreffende atleet een wedstrijd wint nadat ze door hen behandeld zijn."
Van der Veen vindt dat de buitenlandse managers een makkelijk doelwit zijn: "Zo lijkt het alsof de Keniaanse bond het probleem aanpakt, maar dat is maar schijn. Maar het is makkelijker om de buitenlanders aan te pakken dan de Kenianen zelf."
Over twee weken is de marathon van Londen. De toppers uit de stal van Van de Veen, Dennis Kimetto en Wilson Kipsang, staan op de startlijst. Van de Veen gaat ervan uit dat zij daar gewoon van start mogen.
Londen en de vijf andere grote marathons (Boston, New York, Chicago, Tokio en Berlijn) hebben onlangs besloten om vanaf deze zomer de beste marathonlopers aan extra controles te onderwerpen. Bij de andere marathons is het al jarenlang een regel dat het prijzengeld pas betaald wordt als de dopingcontrole na afloop negatief is.