Epke Zonderland en de val van Montpellier
Epke Zonderland verdedigt deze week zijn Europese rekstok-titel in Montpellier. De stad waar hij in 2012 ook al eens in actie kwam, ruim twee maanden voor de Olympische Spelen. Dat was, achteraf gezien, een curieus EK. Voor het eerst wilde Zonderland zijn noviteit, de 'triple', in een wedstrijd laten zien. Drie vluchtelementen op een rij, niet eerder vertoond. Het experiment strandde in Montpellier al in de kwalificaties, na een val.
"Ik had een probleem met de grip van de rekstok en kreeg dat niet onder de knie", blikt Zonderland terug op het moment dat zijn vingers na het derde vluchtelement, de Kolman, de rekstok weliswaar beroerden maar niet goed genoeg vastgrepen. "Het was de grip in combinatie met een oefening die heel erg uitdagend was."
Want in trainingen bracht Epke Zonderland zijn triple weliswaar tot een goed eind. Voor de Olympische Spelen was het opdoen van wedstrijdervaring cruciaal. De hoop van Zonderland was dat hij de combinatie in Montpellier twee keer kon tonen, in de kwalificatie en in de finale. "Het was voor mij echt een testtoernooi. Een ideaal moment om die triple te proberen met de druk die erop staat. Het is een serieus toernooi, heel erg vergelijkbaar met de Olympische Spelen."
Tweestrijd
Druk stond er zeker op het EK in 2012. Zonderland was op dat moment met collega-turner Jeffrey Wammes verwikkeld in een strijd om een olympisch ticket, nadat de rechter had bepaald dat bij de aanvankelijke aanwijzing van Zonderland de regels niet juist waren toegepast. Het EK was een moment waar de twee turners konden aantonen wie er thuis hoorde op het olympische toneel. Voor beiden eindigde het EK in een mislukking. Want net als Zonderland faalde ook Wammes op zijn specialiteit, sprong.
Zonderland weigert zijn eigen fout toe te schrijven aan de tweestrijd. "Als ik echt voor dat olympisch startbewijs had geturnd, was ik voor een makkelijker oefening gegaan om in ieder geval de limiet te turnen. Ik heb daar geen concessies in willen doen. Ik ging juist de wedstrijden in om een ideale route te maken naar de Spelen. Daar ben ik blij mee, want in Londen wist ik dat ik er het maximale uit heb gehaald."
Eigen magnesium
In Montpellier bleef het optreden van Zonderland door de val beperkt tot de kwalificaties. "Ik vond het heel erg jammer dat ik die finale niet kon turnen." Maar de Flying Dutchman trok wel wijze lessen uit het incident. "We hebben er alles aan gedaan om elk toernooi te zorgen dat de grip perfect was." Trainer Daniël Knibbeler kreeg de opdracht de hele rekstok voortaan te bewerken met eigen magnesium. "En dat scheelt toch wel een stukje."
Goed leermoment
Zonderland heeft het gelijk aan zijn zijde. Na de val van Montpellier was hij onverslaanbaar op de rekstok, met de olympische titel als het ultieme hoogtepunt. De malaise aan de Méditerranée was in dat opzicht een kantelpunt. "Het heeft me scherp gemaakt om op alle kleine dingen te letten en niks voor lief te nemen. Alles zo perfect mogelijk voor elkaar hebben. Ik denk dat het wat dat betreft een goed leermoment was."