Bestand O-Oekraïne houdt stand, ondanks toename geweld
De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne praten vandaag in Berlijn over de uitvoering van het Minsk-akkoord. Daarin werden onder meer een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne en het terugtrekken van zware wapens afgesproken.
Die wapenstilstand is nog altijd van kracht en op de meeste plekken in de regio is het inderdaad ook een stuk rustiger dan voor het akkoord. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp reed vorige week dwars door het voormalige oorlogsgebied van Donetsk naar Loegansk.
"Daar in het midden van die regio is het echt heel erg rustig nu", zegt hij. "De meeste controleposten zijn opgeheven. Je ziet wel veel militaire vrachtwagens en pantservoertuigen rijden, maar ik heb geen zware wapens gezien die werden verplaatst."
De bewoners van het gebied kijken al weer voorzichtig naar de toekomst. "Maar daar zijn ze erg somber en pessimistisch over", zegt Dennekamp. "Er is nauwelijks werk. Veel mensen werkten in de mijnbouw, maar veel mijnen zijn gesloten. Er worden wat pensioenen uitbetaald, opvallend genoeg in roebels, maar lang niet iedereen krijgt dat geld."
Geweld houdt aan
Ondanks het bestand houden veel mensen er volgens Dennekamp rekening mee dat de strijd verder zal gaan en zich zelfs zal uitbreiden. Ze lijken gelijk te krijgen: de afgelopen dagen neemt het geweld weer toe.
In Donetsk is het staakt-het-vuren eigenlijk al niet meer van kracht. Dennekamp: "De afgelopen 24 uur hoor je hier bijna continu beschietingen. Zware wapens, mortieren, zwaar-kaliber automatische wapens. Kortom, hier is het niet meer rustig."
Ook in Marioepol wordt nog steeds gevochten. De NAVO uitte de afgelopen dagen flinke kritiek op Rusland, dat volgens het bondgenootschap nog steeds wapens levert aan de rebellen.
De bijeenkomst van vanmiddag in Berlijn is dan ook vooral bedoeld om Rusland terecht te wijzen, zegt Dennekamp. "Men zoekt naar mogelijkheden om escalatie te voorkomen."