Een op de vier jongeren heeft last van gehoorschade, die ze vooral oplopen door vaak en lang naar hard geluid te luisteren. Maar wanneer wordt geluid nou echt kritiek voor je trommelvliezen?
We legden twee situaties voor aan bezoekers van de 3FM Awards van gisteravond. Ze schatten in hoe lang het duurt voor je gehoorschade oploopt, als je zonder bescherming het lawaai trotseert. En jij mag meeschatten:
Een half uur?
Tien minuten!
Eeehm... vijf minuten?
Het juiste antwoord: 4 minuten.
Vijf minuten.
Het ligt er een beetje aan waar je staat. Ik denk een minuutje of tien?
Het juiste antwoord: 48 seconden.
Het toont wel aan...
Veel jonge mensen onderschatten de impact die harde muziek op hun gehoor kan hebben. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam lieten jongeren tussen de 12 en 25 hun eigen hoorvermogen schatten. Slechts 2 procent beoordeelde dat als slecht. Maar na hoortesten bleek 6 procent ondermaats te horen.
"Nu je het zegt, herken ik dat wel", zegt een van de bezoekers, "als ik op een feestje ben, heb ik wel eens moeite mensen te verstaan." Maar: "Dat ligt eerder aan de muziek die te hard staat."
In veel gevallen is vaak en lang naar harde muziek luisteren juist de boosdoener van verminderd hoorvermogen. Oordoppen indoen bij festivals en concerten kan een hoop ellende voorkomen. Maar doen jongeren dat ook?
'Hoe harder, hoe beter'
"Er zijn natuurlijk een hoop mensen die echt naar feestjes gaan om weggeblazen te worden", zegt een andere bezoeker. "Dan geldt: hoe harder, hoe beter." Hij krijgt bijval: "Als de muziek zacht staat, kun je net zo goed in je woonkamer gaan dansen."
"Ik ben me er heel erg van bewust dat ik oordoppen moet dragen... maar ik doe het echt te weinig", bekent iemand. En een ander: "Ik doe het wel eens, maar heb dan toch het idee dat dat afdoet aan de ervaring van het feestje."
Je vraagt je nu vast af: hoe zit het nu eigenlijk met mijn gehoor?
Dat kun je hier testen.