Een kwart van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft waarschijnlijk gehoorschade. Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) op basis van de resultaten van de online zelftesten Oorcheck en Hoorscan.
Tijdens zo'n test krijg je een aantal simpele woorden te horen, met meer of minder ruis op de achtergrond. Zo wordt gemeten hoeveel je in een rumoerige omgeving kan verstaan. Een van de eerste signalen van gehoorschade is dat het lastig is om mensen te begrijpen als er veel achtergrondgeluid is.
Tussen 2010 en 2014 deden meer dan 300.000 mensen zo'n online hoortest. Een slechte uitslag geeft een indicatie dat je gehoorschade hebt, maar je moet dan nog wel langs een arts om het zeker te weten.
Gezondheidsprobleem
Het goede nieuws is dat het aantal jongeren met een slechte testscore de afgelopen jaren niet is gestegen. Het slechte nieuws is dat het nog altijd om een grote groep gaat. Volgens de Nationale Hoorstichting duiden de cijfers op "een structureel en omvangrijk gezondheidsprobleem".
"We maken ons zorgen over de lange termijn", zegt Wouter Dreschler, hoogleraar audiologie bij het AMC. "Gehoorverlies heeft juist consequenties op de momenten dat het gezellig is."
Piepen en fluiten
Gehoorschade loop je op als je vaak en lang naar hard geluid luistert. Daardoor is er kans op slechthorendheid of overgevoeligheid voor geluid. Ook kan je last krijgen van tinnitus: piepende en fluitende tonen in je oor. Gehoorschade is vaak niet meer terug te draaien.
Grote boosdoeners zijn harde muziek luisteren via je koptelefoon óf tijdens het uitgaan. Een mp3-speler op maximaal niveau kan een geluid produceren van 105 decibel. Ook het geluid in clubs en kroegen is vaak te hard (104 tot 112 decibel).
Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou je niet langer dan vier minuten per dag naar zulk hard geluid moeten luisteren, maar toch staan we vaak een stuk langer in de kroeg of discotheek.
De Nationale Hoorstichting vindt al langer dat de politiek meer aandacht moet besteden aan gehoorschade. Die oproep doet de stichting opnieuw naar aanleiding van deze cijfers.
"Gehoorschade heeft een leven lang impact op het welzijn, de leerprestaties en het arbeidsperspectief van jongeren", zegt directeur Laura van Deelen. "Er moet nu echt een landelijk actieplan tegen gehoorschade komen."
Dat idee wordt binnenkort misschien ook werkelijkheid. Staatssecretaris Martin van Rijn overweegt namelijk een wettelijk maximum-geluidsniveau. Hij sprak vorig jaar al met horeca-ondernemers en festivalorganisatoren om geluidsschade te beperken. Over een paar weken krijgt Van Rijn te horen of dat resultaat heeft.