NOS Nieuws

FNV woedend op ING om ontslagkwestie

Heerts (FNV): wij zijn ziedend

Ton Heerts, voorzitter van FNV, biedt vanmiddag op het hoofdkantoor van ING in Amsterdam een boze brief aan. Daarmee reageert de vakbond op het bericht in de Volkskrant dat de bank uitzendkrachten ontslaat om te vermijden dat zij recht krijgen op een ontslagvergoeding.

Heerts: “Ik ben ziedend, dat is denk ik het juiste woord. De top sleept 1,67 miljoen euro mee naar huis, maar de loyale medewerkers die al jaren op tijdelijke basis werken worden nog even snel de laan uit gestuurd. De FNV eist van de directie opheldering en een fatsoenlijke behandeling van de uitzendkrachten volgens de letter en geest van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid.”

Buitengewoon schandalig

De krant meldt te beschikken over een interne mail van de bank. Daarin zou staan dat managers uitzendkrachten die in aanmerking komen voor een vast contract niet moeten behouden "omdat dit arbeidsrechtelijke risico's met zich meebrengt."

Ook minister Asscher van Sociale Zaken is kwaad: " Ik vind het buitengewoon schandalig. Ik vind dat als je uitzendkrachten na jaren moet laten gaan, dat je ze dan best een vergoeding kunt meegeven zodat ze zich kunnen omscholen."

Asscher (PvdA): ontslagen zijn niet uit te leggen

ING ontkent

De bank spreekt tegen dat de ontslagen samenhangen met het ingaan van de nieuwe wet en noemt de berichtgeving daarover onjuist.

De ontslagen hebben volgens ING te maken met de eerder aangekondigde reorganisatie. "In de context van deze reorganisatie neemt ING dus ook afscheid van uitzendkrachten, maar deze uitstroom houdt geen verband met de Wet Werk en Zekerheid", zo staat in een verklaring.

ING: ontslagen waren aangekondigd

Wet Werk en Zekerheid

Eerder bleek uit een inventarisatie van de NOS, dat veel werkgevers in de aanloop naar 1 juli al mensen ontslaan of dat in ieder geval overwegen.

Op 1 juli wordt de Wet Werk en Zekerheid van kracht. Daarin is onder meer geregeld dat flexwerkers eerder recht hebben op een vast contract en na twee jaar recht hebben op een 'transitievergoeding'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl