Modellen die bij wijze van spreken leven op een druif per dag, zie je binnenkort niet meer op de Franse catwalk. Het parlement heeft daar een wetsvoorstel aangenomen dat het inhuren van superdunne modellen verbiedt. Als je als model geen medische verklaring hebt waar een BMI-waarde van 18 op staat, mag je niet meer worden ingeschakeld.
Een BMI-waarde van 18. Dat betekent dat je als je 1,75 meter lang bent, minstens 55 kilo moet wegen. Stuur je als modellenbureau tóch een lichter model de catwalk op, dan staat daar een boete van maximaal 75.000 euro op.
"Dit is een belangrijk signaal aan jonge vrouwen die deze modellen als esthetisch voorbeeld zien", zegt minister Marisol Touraine van Volksgezondheid. Meerdere parlementsleden denken dat de nieuwe wet effect heeft: "Het vooruitzicht van zo'n straf zal invloed hebben op de hele sector."
Hoe zit dat in Nederland?
In ons land mogen modellen sowieso de catwalk op, ongeacht hun BMI. Mede-eigenaar van de Fashion Week Nederland, Bart Maussen, zegt: "Van de Nederlandse wet hoeven wij geen rekening te houden met BMI's, maar we raden ontwerpers en merken wel aan niet al te dunne modellen te kiezen. Het blijft uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de merken zelf om modellen te selecteren."
We kijken veel liever naar vrouwen dan naar van die gratenpakhuisjes.
Stylist Bastiaan van Schaik, die lang verbonden was aan Holland's Next Top Model, juicht het Franse verbod enorm toe. "Heel erg goed dat dat verbod er is. Uiteindelijk zijn het de designers die bepalen dat modellen zo dun moeten zijn, omdat ze zulke kleine samplekleding maken. Maar we kijken met zijn allen natuurlijk veel liever naar vrouwen dan naar van die gratenpakhuisjes."
Van Schaik denkt trouwens niet dat er veel verandert in de modewereld. "Die boete van 75.000 euro riskeren de grote merken wel. Dat is peanuts voor grote modehuizen. Wat ik wel hoop is dat dit voorbeeld wordt opgevolgd door Londen, New York en Milaan. Daar hebben ze al wat geprobeerd om dit probleem te verhelpen, maar dat verandert de modewereld niet 1, 2, 3."
Anorexia
De nieuwe wet past perfect in het plaatje van de Franse regering. Sinds een tijdje is die de strijd aan gegaan met het slechte zelfbeeld van veel Franse vrouwen. Daar zou de modellenwereld aan bijdragen. Maar liefst 30.000 tot 40.000 vrouwen vinden zichzelf te dik en lijden mede daardoor aan anorexia.
Om die anorexia terug te dringen, zijn sinds deze week ook pro-ana-websites verboden. Op die sites krijgen anorexia-patiënten tips om zo mager mogelijk te blijven of te worden. Gisteren zochten we uit of zo'n verbod op pro-ana-websites ook echt werkt:
Ook de Nederlandse overheid kijkt of een verbod op de pro-ana-websites mogelijk is. Staatssecretaris Van Rijn noemde anorexia vandaag nog "een verschrikkelijk probleem".