AFM kritisch op banken over rentederivaten
Banken hebben nog maar weinig klanten die het schip zijn in gegaan met rentederivaten, een oplossing aangeboden. Dat meldt toezichthouder AFM in een tussenrapportage.
Volgens de AFM komt deze "meest cruciale fase" nadat banken alle klantendossiers hierover hebben doorgespit. Deze verplichte herbeoordeling op last van de toezichthouder heeft vertraging opgelopen omdat de AFM eerder oordeelde dat de banken het aanvankelijk niet goed deden.
Wel vindt de AFM het positief dat banken nu al oplossingen bieden voor klanten met "urgente problemen".
2,7 miljard negatief
Rentederivaten werden vooral afgesloten aan mkb-bedrijven in de jaren 2005 tot 2008 om het risico van een stijgende rente te dekken bij het afsluiten van een lening. Bedrijven die tussentijds hun lening wilden beëindigen, leden grote verliezen omdat de rente sindsdien juist gedaald is.
Zes banken hebben 17.600 rentederivaten lopen bij ruim 14.000 kleinere mkb-bedrijven. De totale waarde van de leningen die hieraan gekoppeld waren, bedroeg per april 2014 26 miljard euro. De marktwaarde van de derivaten was toen 2,7 miljard euro negatief. Rabobank, ABN Amro en Deutsche Bank hebben ruim 90 procent van alle contracten.
Herbeoordeling niet snel genoeg
De banken moeten op last van de AFM alle dossiers herbeoordelen en waar nodig oplossingen bieden. Dat gaat lang niet snel genoeg, vindt de toezichthouder. Eind vorig jaar hadden alle dossiers van de maximaal vierduizend contracten van "kwetsbare klantengroepen" opnieuw bekeken moeten worden. Banken hadden tot die tijd tot slechts iets meer dan de helft doorgenomen en hebben deze nu pas, in het eerste kwartaal, afgerond.
Vijf van de zes banken verwachten alle andere dossiers per medio dit jaar te hebben doorgespit. De andere bank zal het pas eind dit jaar voor elkaar hebben.
"Helaas niet gelukt"
Branchevereniging de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) meldt in een reactie dat het "helaas niet gelukt is" om de kwetsbare klantendossiers eind vorig jaar te hebben beoordeeld. Waarom de kwaliteit van de beoordeling aanvankelijk niet op orde was, kan de NVB niet zeggen.
De AFM kan nog niet zeggen of banken in hun dienstverlening zijn tekortgeschoten bij de verkoop van de derivaten. In de loop van dit jaar verwacht de toezichthouder hierover conclusies te kunnen trekken na verder onderzoek. Begin 2016 velt de AFM een oordeel over de geboden oplossingen aan klanten.