NOS Nieuws

550 zeilers vast in Rotterdamse haven

550 zeilers vast in Rotterdamse haven

Meer dan 500 studenten liggen met hun zeilschepen vast in de haven van Rotterdam. Ze zouden gisteren al de Noordzee opgaan voor een zeilwedstrijd, maar werden tegengehouden door de harde wind. En vandaag zit uitvaren er al helemaal niet in.

"Ontzettende pech", zegt organisator Anneloes Krikhaar. "We hebben hele ervaren schippers. Maar deze wind is gewoon te hard."

De 550 studenten zouden meedoen aan de Race of the Classics, een wedstrijd met klassieke zeilschepen. In de Rotterdamse Veerhaven liggen behalve 'gewone' zeilschepen ook grote driemasters klaar voor vertrek. "Met zulke tallships is het op de Noordzee niet te doen", aldus Krikhaar.

'Dan maar naar Scheveningen'

De meeste deelnemers hebben begrip voor de situatie en maken er het beste van. "Je ontmoet hier ook andere studenten", zegt een zeilster van de marine. "Dat is hartstikke leuk." Haar collega vult aan: "De organisatie regelt nu iets anders. Straks kunnen we met alle deelnemers naar Scheveningen."

De wind gaat voorlopig niet liggen, maar morgen gaan mogelijk toch de trossen los. "We kijken naar binnenwateren", zegt Krikhaar. Of dat lukt...? "Er is een aantal bruggen dat bij windkracht 5 of meer niet meer draait. En onze schepen hebben hoge masten. Dus we zijn druk bezig met plannen maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl