Vertel ons jouw beste back-up-verhaal, voor de zekerheid

Komende dinsdag is het World Backup Day, de dag dat we er allemaal fijntjes aan worden herinnerd dat het maken van een reservekopie geen kwaad kan. Want het zal je maar gebeuren: met één klik op de knop je complete eindscriptie verwijderen, of die vakantiefoto's die je nog niet had afgedrukt, of een complete speelfilm...

Er zijn veel pijnlijke verhalen, maar ook hele mooie. Zoals het verhaal van Toy Story 2, de animatiefilm uit 1999. Na het succes van de eerste film werd met man en macht gewerkt aan een volgend avontuur met Woody, Buzz en het andere pratende speelgoed.

Per ongeluk

Met de Toy Story-films pionierde Pixar met volledig digitaal opgebouwde animaties. Daarvoor had de animatiestudio een enorm netwerk van snelle computers en servers om alle animaties op te slaan. Op één van die servers stond de film zoals hij tot dusver was gemaakt, tot iemand per ongeluk het commando rm* intoetste.

Daarmee kreeg de server de opdracht de volledige harde schijf zo snel mogelijk te wissen. "Plots verdween de cowboyhoed van Woody van m'n scherm. En daarna z'n laarzen. En toen was Woody helemaal weg", zegt één van de animators. Stuk voor stuk werden onderdelen van de animatiefilm gewist. "Binnen 20 seconden was een jaar werk van tientallen mensen verdwenen."

Stiekeme kopie

Het wissen stopte pas nadat in alle hectiek de stekker uit het stopcontact was getrokken. Maar de echte paniek moest nog komen: het back-up-systeem van Pixar kampte al twee maanden met een storing, waardoor alle back-ups corrupt waren. Alle medewerkers werden bij elkaar geroepen om het slechte nieuws te delen: de film zou een jaar vertraging oplopen.

Maar toen bleek één van de animators iets te moeten opbiechten. Ze was een jonge moeder en werkte daarom veel vanuit huis. Iedere dag nam ze daarom stiekem een kopie van de film mee, om thuis verder te knutselen terwijl haar baby lag te slapen. Toen projectleider Oren Jacob dat hoorde, sprong hij samen met haar in de auto om de film te redden.

De complete computer van de animator werd losgekoppeld, in doeken gewikkeld en op de achterbank vastgegespt. Jacob liet de computer de hele terugrit niet los. Met vier man werd de computer het gebouw in gedragen en aangesloten op de servers van Pixar.

Usb-stick

Deel artikel: