Nieuw arrestatiebevel voor Assange
Zweden heeft een nieuw arrestatiebevel voor WikiLeaksoprichter Julian Assange uitgevaardigd en naar Groot-Brittannië gestuurd. Zweden verdenkt Assange van verkrachting en mishandeling van twee vrouwen. In een eerder arrestatiebevel stonden vormfouten.
Assange is al enige weken ondergedoken naar aanleiding van de publicatie op zijn website WikiLeaks van ambtsberichten van Amerikaanse ambassades wereldwijd. Hij zou echter in Zuid-Engeland zijn. Assange's advocaat ontkent dat niet. Tegen de BBC zei hij "de politie weet waar Assange woont als ze hem willen spreken".
Instemmen
Correspondent Hieke Jippes meldt dat Assange momenteel ingesneeuwd zit. Uitlevering van Assange aan Zweden zal volgens Jippes niet zonder slag of stoot verlopen. Assange is Australisch staatsburger en moet met een uitlevering instemmen. Bovendien kan er tegen een uitleveringsuitspraak beroep worden aangetekend, dus uitlevering is nog geen uitgemaakte zaak.
De advocaat van Assange zegt verder dat Zweden geen enkel bewijs heeft van misdragingen door de WikiLeaks-oprichter. Volgens Assange is de VS een lastercampagne tegen hem begonnen.
The Guardian
Vanmiddag beantwoordde Assange vragen op de website van de Britse krant The Guardian over het openbaar maken van 250.000 documenten. The Guardian was één van de internationale media die afgelopen zondag met een selectie kwamen van de uitgelekte ambtsberichten.
Assange vertelde in de webchat onder meer dat hij graag terug zou willen naar zijn geboorteland Australië, maar dat hij te verstaan heeft gekregen dat hij dan zal worden uitgeleverd.
Verder ontkent hij dat door de onthullingen van WikiLeaks mensen in gevaar zijn gebracht. "WikiLeaks publiceert al vier jaar documenten en in die periode is er nog nooit een aannemelijke beschuldiging geweest dat een individu slachtoffer is geworden van de acties van WikiLeaks. Zelfs het Pentagon kan zulke beschuldigingen niet hardmaken", schrijft hij.
Geen held
Assange beschouwt zichzelf niet als held, liet hij weten op een vraag daarover. De echte held is volgens Assange Bradley Manning, die deels verantwoordelijk is voor het doorsluizen naar WikiLeaks van honderdduizenden documenten. Manning zit momenteel in de VS vast.
Op een vraag of WikiLeaks wel eens documenten ontvangt over UFO's schrijft Assange dat er veel emails van weirdo's binnenkomen over UFO's. In de documenten die nog gepubliceerd moeten worden, zullen wel een aantal verwijzingen naar UFO's staan.
Over zijn veiligheid zegt Assange dat hij en de andere WikiLeaks-medewerkers de doodsbedreigingen als deel van hun werk beschouwen. Ze nemen wel de nodige voorzorgsmaatregelen in acht "voor zover dat mogelijk is tegenover supermachten".
Informatiebom
Mensen, zoals een voormalige adviseur van de Canadese minister-president, die oproepen hem te vermoorden, moeten worden aangeklaagd, vindt Assange.
Ook legt hij uit wat er gebeurt als hem of iemand anders uit de organisatie iets overkomt. "De archieven van WikiLeaks zijn in een versleutelde vorm verspreid over zo'n 100.000 mensen in verschillende landen. Als ons iets overkomt, zullen de belangrijkste delen automatisch worden vrijgegeven."