Oplossing pgb-chaos gaat nog maanden duren
Staatssecretaris Van Rijn komt zijn belofte niet na om de problemen voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) op korte termijn op te lossen. Het aanpakken van alle problemen met de uitbetalingen van pgb’s door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat nog maanden duren. Dat staat in een herstelplan dat de staatssecretaris gepresenteerd heeft.
In het plan noemde Van Rijn tien knelpunten met deadlines wanneer die opgelost moeten zijn. Voor de zomer moeten al die punten zijn afgewerkt.
Van Rijn beloofde de Tweede Kamer eerder dat de problemen rondom de uitbetalingen binnen enkele weken opgelost zouden zijn. Zo zou slechts 1 procent van de zorgverleners eind februari niet zijn uitbetaald. Dat bleek achteraf zeker 10 procent te zijn.
Oud-wethouder van Amsterdam Andrée van Es en topambtenaar Marcel van Gastel gaan het herstelplan begeleiden. Zij moet ervoor zorgen dat de uitwisseling van gegevens tussen de gemeenten, verzekeraars en de SVB beter gaat.
Noodplan
Voor de komst van dit herstelplan en de 'ketenregisseurs' Van Es en Van Gastel, had de SVB ook al een noodplan en een speciaal team ingesteld in verband met fouten rondom het beheer en de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten.
Belangenorganisatie Per Saldo hoopt dat alle budgethouders nu persoonlijk geïnformeerd worden over wat ze wanneer aan oplossingen kunnen verwachten. Per Saldo blijft kritisch op het herstelproces, omdat ze niet uitsluit dat het systeem niet werkt. Dat systeem wordt getest en de resultaten worden ook rond de zomer verwacht.
Verkeerde betalingen
Hoeveel mensen nu daadwerkelijk zijn uitbetaald, blijkt onduidelijk.
Een van de punten in het herstelplan is het terughalen van geld dat verkeerd is uitbetaald. Door fouten in het systeem hebben zorgverleners onterecht geldbedragen ontvangen. Volgens Per Saldo hebben zich bij hen zorgverleners gemeld die het geld wilden terugstorten, maar was onduidelijk hoe dat moest.
Nieuwsuur besteedt vanavond aandacht aan de pgb-houders en hun zorgverleners die nog altijd op hun geld wachten. NPO 2, 22.00 uur.