Vicepremier Clegg nam het op voor de ouders van Ashya
NOS Nieuws

Brits jongetje Ashya vrij van kanker, zeggen ouders

Het zieke Britse jongetje Ashya, dat door zijn ouders was weggehaald uit een Brits ziekenhuis en meegenomen naar Spanje, heeft geen kanker meer. Dat heeft zijn vader gezegd tegen de krant The Sun.

Het lukte artsen in Southampton vorig jaar om de hersentumor van Ashya weg te halen. Ze zeiden dat hij alleen nog radiotherapie moest krijgen en dat het dan weer goed zou komen met het 5-jarige jongetje.

De ouders van Ashya dachten dat een protonentherapie beter zou zijn, maar die wordt in Groot-Brittannië niet gegeven en ook niet vergoed.

Bij protonentherapie wordt een tumor gericht bestraald en wordt omliggend weefsel minder beschadigd dan bij andere bestralingsmethoden.

Hun zoon kon alleen met protonen worden behandeld in een speciaal centrum in Praag. Ze namen hun zoon daarop mee uit het ziekenhuis in Southampton en brachten hem naar Spanje, waar ze een huis hebben. Van daaruit is Ashya naar Praag gebracht voor behandeling.

'Verwaarlozing'

De ouders zaten korte tijd vast in Spanje, op verzoek van de Britse justitie. Die verdacht de ouders van verwaarlozing van hun kind. Na massale protesten werden ze weer vrijgelaten. Ook de Britse vicepremier Clegg zei dat de ouders bij hun zieke kind moesten zijn.

De behandeling van het Britse jongetje in Praag heeft gewerkt, zegt zijn vader. "Op de scan is niets meer te zien van de tumor. "Ashya herstelt in ons huis in Spanje. Hij kan weer praten en buiten spelen met zijn broertjes en zusje. We zijn ongelooflijk blij."

Geld

De ouders waren van plan om hun huis in Spanje te verkopen om de protonentherapie te betalen. Maar dat hoeft niet meer, want donateurs en een liefdadigheidsorganisatie hebben genoeg geld voor de behandeling ingezameld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl