Bij elke aardbeving daalt de huizenprijs
Huizen in de provincie Groningen dalen in waarde, telkens als er een aardbeving is geweest. Bij een beving zwaarder dan 2,2 op de schaal van Richter is de daling 1,2 tot 1,9 procent. Dat blijkt uit berekeningen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Voor het onderzoek werden de huizenprijzen in het aardbevingsgebied bekeken tussen 1996 en 2013.
De waardedaling is volgens de onderzoekers te wijten aan het verminderde woongemak en de onzekerheid over de toekomst. Het onderzoek richtte zich niet op de materiële schade die aan de huizen wordt aangericht. Volgens Hans Koster, een van de onderzoekers, zijn mensen bang dat de bevingen in de toekomst sterker zijn en vaker zullen voorkomen.
Uit een eerder onderzoek bleek dat een woning over het algemeen niet meer waard wordt als de schade is hersteld.
3 miljoen euro schade
Elke aardbeving van minstens 2,2 op de schaal van Richter leidt tot een immateriële schade van zo'n 3 miljoen euro. Dat is 2500 euro per huis in het getroffen gebied. Volgens het onderzoek is in 2013 16 procent van alle verkochte huizen wel eens geraakt door een aardbeving van 2,2 of meer.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM noemt het een positieve ontwikkeling dat wetenschappers zelfstandig en onafhankelijk onderzoek doen naar de diverse ontwikkelingen in het aardbevingsgebied. Het bedrijf gaat het rapport "met interesse nader bestuderen".
Schaderegeling
Naast het betalen van de kosten van materiële schade, heeft de NAM recentelijk ook een schaderegeling ingesteld voor woningen die minder opleveren bij de verkoop. Per woning wordt bekeken of de waardedaling het gevolg is van de aardbevingen. Zo worden de prijsveranderingen vergeleken met die van soortgelijke huizen in de rest van Nederland. Een commissie van deskundigen staat de NAM daarvoor bij.
Weinig bewoners in het gebied hebben vertrouwen in deze regeling, onder meer omdat die ingewikkeld is. Daar komt bij dat de regeling pas in werking treedt als een huis is verkocht.